Det är lätt att hämta inspiration för vegansk fasta från den ortodoxa kyrkan. I stora delar av den ortodoxa kyrkan praktiseras vegansk fasta fortfarande frekvent. Tanken är att under den här tiden få tillfälle att fördjupa sin gemenskap med Gud. Vill man läsa mer om ortodox fasta så kommer en länk här.
Jag tänker att när vi avstår från animalier får vi också tillfälle att fundera över hur vi vårdar skapelsen. Som stadsbo i lägenhet utan balkong har jag små möjlighet till egen odling. Allt jag äter kommer någonstans ifrån. En hel del från svenska bönder, som morötterna jag använder för det här receptet. Kokosmjölken däremot är långt knepigare att producera i Sverige så den har fått resa en bit för att komma hit.
Det finns de som är grymma på att räkna ut koldioxidutsläpp för maträtter. Det är inte jag. Jag vet bara att koldioxidutsläppen minskar brutalt genom att haka på vegotrenden. Så om vi hakar på den ortodoxa fastan och ökar det veganska intaget så blir det per automatik ett sätt att värna om planeten jorden.
Här kommer receptet:
Ingredienser:
- 2 hackade gula lök
- 500g morötter, skalade och skurna i mindre bitar
- 1 msk olja
- 3 dl vatten
- 3-4 dl kokosmjölk
- 1 buljongtärning, vegetarisk
- 2 tsk färsk riven eller finhackad ingefära
- 0,5 dl röda linser
- salt & peppar efter smak
Gör så här:
- Låt löken och morötterna sjuda i en gryta med oljan
- Tillsätt vatten, kokosmjölk och buljongtärning
- Koka sakta under lock i cirka 10 minuter tills grönsakerna mjuknat
- Lägg i ingefäran och låt den koka med i några minuter
- Mixa soppan slät med stavmixer eller i en matberedare
- Tillsätt linserna och låt dem koka med några minuter
- Smaka av med salt, peppar och lite pressad lime
Servera med bröd och något gott tillbehör. Själv åt jag soppan med lite klassiskt pitabröd och zatar och olivolja.
Trevlig helg!