april 2019

GLAD PÅSK! Dags att summera och uppstå.

Den kristna tron handla om uppståndelser. Varje dag får vi möjlighet att börja om på nytt. Tänk dig att uppståndelsen också handlar om att ge oss och vår värld chansen att börja om på nytt. Hans Rosling visar i sina böcker och föredrag att världen på många punkter blivit så mycket bättre än förut. Färre svälter, fler barn blir fem år och äldre och om vi tänker efter så blev freonförbudet ett sätt att läka ozonhålet i atmosfären. På så många sätt vittnar tillvarons innersta om att trasigt kan läkas eller förvandlas.

Tänk dig att du själv fick dö, begravas och uppstå. Alltså inte rent fysiskt dö, utan om du fick chansen att dö bort från eller lämna dina gamla vanor, beteenden och det som du gjort fel eller skäms för. Att du fick chansen att börja om på nytt helad och renad.

Tänk dig att du fick dö bort från ditt sätt att behandla miljön. Att du fick chansen att ta ett första steg för en fossilfri, plastfri, koldioxidsmart värld. Att du fick börja om. Att jorden får börja om.

Påskens budskap handlar i grund och botten om att det aldrig är kört. Inte ens döden kan hålla oss fångna i Guds verklighet. Därför finns det uppståndelse både i livet och i kampen för en bättre miljö. Vi som bloggat har inte lyckats med allt. Anders har inte lyckats vara helt vegetarian, Angela har fortfarande planer på att flyga till mellanöstern och Lisa tar ofta bilen till jobbet. Men vi har gett oss själva chansen att lyckas och att misslyckas. För någonstans tror vi att det inte är kört för världen eller oss själva. Vi tror att vi får börja om, vi tror på förlåtelsen och vi tror att det går att påverka vår miljö om vi vill och försöker.

Så unna dig en glad påsk. Unna dig att tro på uppståndelsen och att det går att förändra oss själva, miljön och hela vår värld!

GLAD PÅSK!

Anders, Lisa och Angela

 

Kika på kikärtor!

Du behöver:

1 förp kokta kikärter (à ca 400 g)
1 dl cashewnötter
2 avokado
2 msk japansk soja
1/2 lime (1/2 lime motsvarar ca 1 msk färskpressad limesaft)
1 msk olja
1/2 tsk chiliflakes
salt

Garnering
koriander eller bladpersilja

Gör så här!
Häll kikärterna i ett durkslag, skölj dem ordentligt och låt rinna av. Hacka nötterna grovt.
Dela, ta ur kärnan och gröp ur avokadoköttet ur skalet. Skiva avokadoköttet och blanda det försiktigt med soja och limesaft.
Rosta kikärterna i oljan tills de får fin färg, tillsätt nötterna och chiliflakes. Smaksätt med salt.
Lägg avokadon på ett fat, toppa med kikärter och nötter. Garnera gärna med koriander eller persilja

 

Påskpaj 🤩

Idag bjuder vi på ett fantastiskt påskpajrecept med inspiration från Italien.

6 portioner

750 g fryst spenat

riven muskot

1 msk fransk spenat

salt, svartpeppar

3 ägg

100 g färskriven parmesan

2 pkt smördeg

1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna

40 pinjenötter

Tina spenaten, häll av vätskan och pressa ut så mycket det går. Hacka den och krydda med muskot, senap, salt och peppar.

Vispa upp två av äggen lätt med en gaffel, blanda sedan ner äggen i spenaten tillsammans med parmesan.

Smörj en pajform, cirka 25 cm i diameter och täck den med den ena smördegen. Efter att du pressat upp den längs kanterna skär du bort överflödet. Bred ut hälften av spenatblandningen på botten. Lägg på kronärtskockshjärtan. Täck med resten av spenaten.

Pensla nu kanterna med det sista uppvispade ägget. Skär till den andra smördegen och lägg som ett lock ovanpå pajen. Nyp ihop kanterna. Pensla hela locket med ägg. Den överblivna smördegen kan du använda till att dekorera pajlocket. Fäst med äggvispet. Strö över lite pinjenötter.

Grädda i 200 grader i ca 30-35 min.

Voila! Nu har du en fantastisk paj till påskbordet 😍

Svart långfredagspasta med sting

Långfredagspasta för 4

500 gram svart pasta (eller Bucatini)

125 gram ricottaost

4 tsk olivolja

1 liten röd chili hackad (så stark du vill)

En näve basilikablad

Salt och svartpeppar .

Parmesanost att riva

Så gör du!: 

Koka pastan, den ska inte vara riktigt klar.

Blanda ricottaost, salt, peppar och lite pastavatten i en skål och rör tills det blir krämigt.

Häll av pastan, värm oljan i en stekpanna, häll i pasta och chili smaka av med salt och peppar. Rör runt i den varma stekpannan.

Häll över ricottaostblandning och basilikablad.

Riv över parmesan

Blanda runt och ät!

 

Grön linssallad i fastan

Grön linssallad

Ingredienser

3 avokador
1 ask körsbärstomater
ca 250 g
2 burkar gröna linser
pressad saft av 1/2 citron
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 l riven, blandad sallad

Citronsås:
2 dl creme fraiche av valfri sort
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal av 1/2 citron
2 msk hackad persilja
1/2 tsk salt

Gör så här

Dela, kärna ur och skala avokadona, skär i bitar. Halvera tomaterna. Häll av linserna. Blanda avokado, tomat, citronsaft, salt och peppar. Vänd ner linserna i röran. Rör ihop såsen. Varva sallad och linsröra i små skålar före servering. Ringla över såsen eller servera den till.

Dagens klimattips: Våga festa klimatsmart!

Så snart vi ska ordna en lite större tillställning är det lätt att plastbesticken, plasttallrikarna och plastglasen åker fram. Annars får vi ju diska hela natten. Och, bara den här gången..

Jag är så glad över att EU tagit fram nya direktiv för engångsartiklar. Som enskild person känner jag mig rätt så tråkig och i värsta fall dömande varje gång jag föreslår att skippa engångsartiklar.

Det är helt sant att det går snabbare att slänga skräpet i en plastsäck efter festen, men frågan är hur man skulle kunna motivera till en mer hållbar tillställning. Kanske behöver man sätta upp ett par bilder på stränder som numera inte syns på grund av plasten, en sjöfågel som dött av kvävning, på grund av plast, eller kanske bara skriva en skylt där det står hur lång tid det tar för plast att brytas ner? Plastpåsar 10-20 år, plastmuggar ca 50 år och petflaskor över 400 år.

Eller så kanske man kan tänka som en kompis till mig. Att varje gång han använder en plastpåse så tänker han att då måste också alla andra 7.5 miljarder människor kunna använda en plastpåse. Plötsligt försvinner rimligheten att använda den där engångsplasten. Eller borde man försöka vara mer positiv? Om jag inte tar en engångsmugg, utan istället väljer att använda min alltid medhavda kåsa, då har jag bidragit till en mer fossilfri miljö. Ju fler som orkar ta det steget, desto större skillnad gör det för klimatet.

Men ändå, det är bra att politikerna fattar beslut som inte lägger skuldbördan på mig som enskild person. Att var och en av oss hittar alternativa vägar gör skillnad men jag tror att vi samtidigt måste få modiga politiker som vågar fatta obekväma beslut. Och ja, jag är beredd att diska mera och nästa fest jag går på lovar jag att erbjuda mig att göra så.

Kvällsbön för jorden

Herre, väck din kyrka, och börja med mig!
Herre, gör din församling levande, och börja med mig!
Herre, skapa fred överallt på jorden, och börja med mig
Herre, skänk din kärlek och sanning till alla människor, och börja med mig.
AMEN
Bön från Kina

 

https://www.diakonia.se/Engagera/Forsamlingar/aldre-gudtjanstmaterial/mer-material-gudstjanst-o-bon/

Hur klimatsmarta är vi?

Jag försöker verkligen minska min klimatpåverkan. Just nu åker vi buss genom Europa  och i England istället för att flyga. I sommar väljer vi bil och Europa istället för att flyga långt. Och så mer grönsaker i mina måltider. Men hur mycket hjälper det? Gör klimattestet så får du se! Kom igen det blir kul! Hur det gick för mig? 4,4 jordklot, skämskudde!

Klimatkalkylatorn – Beräkna din miljöpåverkan

Fasta med vinterns rester!

Vinterns rester

Ingredienser för 2 personer

200 g potatis

1 gul lök

100 g morötter

100 g palsternackor

0.5 msk rapsolja

1 tsk currypasta

400 g krossade tomater + 2.5 dl vatten

1 st grönsaksbuljong

0.5 tsk salt

2 dl röda linser

 

Tillbehör:

Ev lite valfri creme fraîche och bröd

 

Tillagning

  1. Skala potatis, lök, morötter och palsternacka och skär alltsammans i bitar. Fräs alltsammans tillsammans med currypastan i ca 1 minut.
  2. Tillsätt krossade tomater och vattnet. Rör ner linserna. Smula ner buljongtärningen och tillsätt salt. Koka under lock i ca 20 minuter.
  3. Servera tillsammans med en klick crème fraîche och ett gott bröd.

Smaklig måltid!!

Men, fastar jag ens?

Den här bloggen handlar till viss del om våra grubblerier och utmaningar kring mer hållbara sätt att leva. Men en stor del av det vi har delat med oss av är ju vegetariska recept och tankar kring att dra ner på köttätande. Anders som skriver med mig har under perioden bytt till vegetarisk kost. Den som läst vår blogg från början kanske minns att jag inte ätit kött sedan jag var barn, så för mig innebär det ingen omställning att äta vegetariskt i fastan. På vilket sätt kan man fasta om man redan äter vegetariskt?

Wikipedia har en rätt bra beskrivning av vad fasta ofta innebär för kristna idag.

”Bland annat inom romersk-katolska och de lutherska kyrkorna har man under senare tid betonat att fastetiden är en tid då man kan kämpa mot sina ovanor och erbjuder att fasta i grupp och därmed uppmuntra varandra under fastetiden. Man väljer då själv något man vill avstå ifrån, till exempel: TV-tittande, godis, alkohol och kött, tidningar eller något annat. Meningen är att avstå från något för att vinna något annat. Att vinna tid för sin familj, att få pengar över att ge till de fattiga och så vidare.”

Jag har det här året valt att fasta från sociala medier. Kanske inte så smart med tanke på att de flesta av er hittar hit genom Facebook. Så, jag är inte hundraprocentig i min fasta utan utgår från grundidén med fasta. Nämligen att avstå från något för att vinna något annat. Jag avstår från att titta på Insagram och Facebook för att få tid att lyssna på en ny podd jag aldrig annars tycker att jag har tid att lyssna på. Då, när jag tror att jag behöver titta på allt som finns under #svpol eller #tyngre på Instagram. 

Abiding together är en podd om livet och kristen tro som fritt rör sig mellan Narnia, påven och feminism. Amerikanskt, katolskt  och ibland långt ifrån mitt sätt att tänka men alltid genomtänkt och alltid med en varm vardagsnära gudstro  som grund. Du hittar den där poddar finns, exempelvis Spotify. Om du inte gillar denna kanske du hittar något annat att lyssna på eller läsa som du har tid att fördjupa dig i om du avstått något annat som vanligtvis tar din tid. 

Vad vill du avstå och vad vill du lägga tid/kraft  på istället?

Trevlig lördagskväll! /Lisa