Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

Aktiviståret 2019

Världen är en orättvis plats på många sätt, och därför är behovet av människor som säger ifrån stort. Aktivism är ett kraftfullt redskap i kampen mot en bättre och snällare värld. Ett praktexempel på detta är unga och kraftfulla Greta Thunberg som tagit miljöfrågan till nya höjder.

Här är Greta i en intervju i Skavlan (från 01.48 in i klippet): https://www.svtplay.se/video/20762976/skavlan/skavlan-sasong-21-2-greta-thunberg-och-jesse-jackson-bland-gasterna?start=auto&tab=2019

Det Greta gör är viktigt av flera anledningar. För det första kräver hon att frågan tas på allvar, hon låter ingen dalta med varken henne eller klimatet. För det andra är hon en viktig förebild för andra unga människor. Idag (28/1) har det hållits skolstrejker över hela världen, samtliga inspirerade av Greta. För det tredje har hennes engagemang skapat enorm debatt, både i fikarum och på sociala medier. Även om inte alla håller med Greta diskuterar de klimatfrågan – precis som Greta vill.

Den 8 september 2018 gick Globala arbetsgruppen med i People´s Climate Change March i Stockholm. Den gick från Rålambshovsparken till Mynttorget, där bland andra Greta var med och talade.

Att ensam lösa alla problem i världen skulle vara en övermäktig uppgift, men tillsammans är vi starka. Att vara kyrka är en styrka, som många av oss vet. Globala arbetsgruppen hoppas därför att vi som medmänniskor ska kunna gå ihop för att förändra världen. Att vi ska våga mötas från olika håll, även över religionsgränser, för att tillsammans nå målet om en bättre värld och ett mer välmående jordklot.

Exempel på samarbeten kan vi se hos Sveriges Kristna Råd (SKR), som samlar de kristna kyrkor som finns i Sverige idag. SKR har bland annat tagit fram material gällande sexuella övergrepp i kyrkans miljöer och gjort offentliga uttalanden gällande hanteringen av konvertiter i asylprocessen.

”Det finns tillfällen när de kristna kyrkorna behöver tala med gemensam röst. Det kan vara när utsatta grupper kommer i kläm i samhället och då kyrkorna gemensamt ställer sig bakom en manifestation eller en påverkansinsats. Sveriges kristna råd fungerar också som en remissinstans till riksdag och regering” (https://www.skr.org/om-oss/om-skr/)

I år hoppas Globala arbetsgruppen få vara med och skapa förändringar som bidrar till att jorden blir en bättre plats att leva på. Både gällande förtryckta människors rättigheter och klimatförändringar. Genom att leva klimatsmart, stötta de som behöver stöd och höja våra röster för att påpeka och stå emot orättvisor ska vi ta vårt ansvar i samhället.

Den 8–10 februari samlas våra Changemakers för en grund- eller fortbildning på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala. Våra förhoppningar inför denna helg är höga och vi ser med glädje fram emot att tillsammans bli bättre rustade för att förändra världen.

Vill du också vara med och skapa förändring tillsammans? Har du fyllt 18 år? Då kan du bli Ageravolontär! Läs mer här: https://www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/ageravolontar

Avslutningsvis, en påminnelse om vårt uppdrag som kristna, ur Lukasevangeliet 4:18-19:

Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet 19och förkunna ett nådens år från Herren.”

 

//Globala arbetsgruppen i Svenska Kyrkans Unga

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *