Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

En försmak av Guds rike

Ageravolontären Elin Kakko berättar om sina upplevelser från mötet Ecumenical Youth Gathering i Karlsruhe där 400 unga från hela världen möttes.


Den 8 september tog Kyrkornas världsråds elfte generalförsamling sedan starten 1948 slut i Karlsruhe i Tyskland. Och det är lite över en vecka sedan jag kom hem från förmötet Ecumenical Youth Gathering (EYG), som arrangerades för första gången. Jag var även med de två första dagarna av generalförsamlingen som observatör.

Syftet med en pre-assembly eller ett förmöte är att en intressegrupp ska samlas och komma överens om ett uttalande som levereras och läses upp i generalförsamlingen. På så sätt ges en underrepresenterad grupp mer inflytande. På EYG var vi ca 400 unga, som kom från hela världen.

Bild: Elin och Hannes Tegerstrand från Svenska Kyrkans Unga. Båda ungdomsdelegater på EYG.

EYG bestod av många panelsamtal och workshops/verkstäder. Panelsamtalen var samma för alla deltagare medan vi under verkstäderna delades upp i mindre grupper och själva önskade vad vi ville gå på. Det var under dessa verkstäder som många av de fina mötena skedde. Man fick ett ämne att prata om och man kunde ta kontakt med folk.

De kontakter man fått under verkstäderna eller av att ha råkat hamna bredvid varandra på panelsamtalen blev sedan personer man hälsade på och som man kunde prata djupare med. Man fann likheter och skillnader i varandras kyrkor men den fråga som alltid återkom på förmötet var klimatkrisen. Oavsett om man var pingstvän från Texas eller från Norska kyrkan var det klimatförändringar och klimatomställning som diskuterades. Texasbon hade blivit så förvånad när hon kom till Europa och Karlsruhe och såg att man kunde gå, cykla eller åka spårvagn överallt. Hon berättade att hon bodde 10 minuters promenad från sin kyrka, men alltid tog bilen då det är svårt att gå dit och frågade oss européer om alla europeiska städer ser ut som Karlsruhe. Att ställa om kräver en del infrastruktur och den finns inte ens i hela västvärlden.

Trots en del ”barnsjukdomar” i organisationen blev Ecumenical Youth Gathering ett fint möte. Att träffa unga människor från hela världen och få prata rättvisa och kyrka med dem. Att få perspektiv på sitt eget liv och samtidigt bli otroligt tacksam för sina privilegier och förbannad på världens orättvisor. Att framför allt se likheterna mellan mig och Collins från Zimbabwe i stället för alla skillnader. Vi är mer lika än vad man tror och där vi skiljer oss åt har vi troligtvis ändå liknande erfarenheter.

Bild: Första kvällsbönen på generalförsamlingen.

På förmötet pratade vi som sagt mycket om klimatförändringar och global rättvisa. Att temat för det elfte mötet för Kyrkornas världsråds generalförsamling var ”Christ’s love moves the world to reconciliation and unity” speglades i hur vi samlades. Det var stort fokus på klimatkrisen och på hur vi måste ta tag i den för att minimera den orättvisa som kommer som följd av klimatförändringarna. Urfolks rättigheter gavs mycket utrymme och genomgående var berättelser om hur de blir överkörda av sina regeringar och ekonomiska intressen.

Sammanfattningsvis kan man säga att världens storpolitik finns i kyrkan, för kyrkan finns i världen. Vi som kyrka är en del av Ukrainakriget där rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud ställt sig bakom Putins invasionskrig. Vi som kyrka är både offer och förövare i klimatkrisen. Vi som kyrka är både de som förföljer och som blir förföljda. Vi som kyrka är ju en grupp människor och människor är både syndare och rättfärdiga, för att bli väldigt luthersk här.

Världspolitiken märktes när man samlar människor från hela världen men det blev i stort överskuggat av den gemenskap som fanns. Alla man mötte var öppna och nyfikna på varandra. Du kunde sätta dig var som helst i de stora matsalarna och någon började prata med dig och frågade var du kom ifrån och vem du var. Samtalen var otvungna och hade den nivån språkbarriären tillät. Det var som någon i den svenska gruppen på EYG sa: ”att det var en försmak av Guds rike”.

Det jag kommer bära med mig efter detta EYG och generalförsamlingen är, efter den goda stämningen, det uttalande som vi som förmöte skrev och lämnade vidare. Det var ett dokument som innehöll en rad punkter med frågor som vi som unga tycker är frågor som inte får ignoreras. Där uttryckte EYG att vi beklagar en rad orättvisor och förföljelser som tagits upp under EYG och som deltagare upplever i sin vardag. Ett möte med unga människor från hela världen ställde sig bakom att beklaga förstörelsen av klimatet, förföljelsen av klimataktivister i bl.a. Sydamerika och den greenwashing som pågår i hela världen och då också i kyrkan. Mötet ställde sig bakom att beklaga krig, etnisk rensning, folkomflyttningar, trafficking och folkmord. Mötet ställde sig bakom att beklaga könsbaserat våld, diskriminering och underrepresentation av funktionsnedsatta och diskriminering och förföljelse av HBTQ-personer. Det är mäktigt att tänka på att det finns en ung generation i kyrkor runt om i hela världen som kan samlas kring stora frågor i vår värld och ställa sig bakom att de är problemen vi som mänsklighet måste lösa.

Bild: Den svenska delegationen.

Känslan jag hade när jag åkte hem från Karlsruhe var att jag var uppfylld av Helig Ande och hopp. Det finns hopp om världen – vi unga är medvetna om problemen och målinriktade på att lösa dem. Vi måste få ges chansen till det!

/Elin Kakko, Ageravolontär i Göteborgs stift

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *