Till innehåll på sidan
Ulrica Hansson

En tro som gör skillnad

Här i Durban ingår vi volontärer från Svenska kyrkan och Svenska kyrkans unga i ett stort nätverk av kyrkor och andra religiösa organisationer. Vi är här tillsammans för att vi tror att vi kan göra skillnad.

För ett par dagar sedan pratade Mardi Tindal på vår morgonsamling på ICC (där förhandlingarna hålls). Hon är talman i United Church of Canada hade blivit inbjuden att tala för att klargöra kyrkans och den kristna trons specifika roll i Durban. Vår uppgift som kristna, sa Mardi, är att bidra med en andlig och moralisk dimension. Detta är vår styrka, och något som verkligen behövs i förhandlingarna. Den här dimensionen är något som är efterfrågat av både experter och politiker. De känner att detta är viktigt och vill ofta veta mer om vad kyrkorna gör och varför. Det kommer ofta förhandlare och politiker på de så kallade ”side events” som den trosbaserade rörelsen här i Durban anordnar på ICC, säger Mardi.

På Interfaith Climate Rally i söndags var Christiana Figueres inbjuden. Hon är chef för UNFCCC, FN’s ramkonvention om klimatförändringarna, och alltså en mäktig person i de här sammanhangen. Jag fick äran att, via Desmond Tutu, lämna över tre fotoböcker med klimatbudskap från människor i hela världen. Det var en del i kampanjen ”Time for Climate Justice” som svenska kyrkan deltar i. När Christiana Figueres sedan skulle tala till publiken brast hon i gråt. Hon var otroligt rörd och glad över att se allt det engagemang som finns hos troende människor världen över, den tro som gör att vi fortsätter att kämpa för den här skapelsen som är en gåva från Gud och vårt enda hem. Att en av FN’s högsta tjänstemän blev så rörd över en interreligiös klimatgala ser jag som ett tecken på att det vi gör här i Durban är viktigt.

För att återvända till Mardi Tindal, så avslutade hon med att säga att vi inte får betrakta politikerna som fiender i klimatfrågan. Det blir ibland så polariserat, politiker på ena sidan och det civila samhället och kyrkorna på den andra. Vi måste komma ihåg att vi verkligen sitter i samma båt. Vi måste hjälpa varandra att hitta kreativa och hållbara lösningar på den här klimatkrisen. Mardi tog Desmond Tutu som exempel. Han exkluderar aldrig någon, och betonar alltid att mänskligheten är en och samma kropp. Om en del av den lider så far hela mänskligheten illa.

Biskop Geofrey Davies, biskop emeritus Desmond Tutu, Christiana Figueres, UNFCCC och Maite Nkoana-Mashabane, ordförande för COP 17. Och lilla jag.

Interfaith Climate Rally

Foton: Alexander Sjöberg/IKON

Av: Ulrica Hansson, Ageravolontär i Sollentuna församling

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *