Ageravolontären Emma Bäckström reste till Changemaker Weekend i Finland den 12-14 april för att delta i deras workshops men också dela med sig av Ageravolontärernas, Svenska Kyrkans Unga och Act Svenska kyrkans viktiga arbete. Ta del av hennes resa.
Helgen var verkligen fylld med spännande diskussioner om EU-politik, särskilt inom migrationsfrågor. Men innan jag berättar mer om workshops, låt mig ta er med på mina första intryck när jag anlände till Helsingfors. Jag anlände till ett soligt Helsingfors, och jag kunde inte motstå att utforska lite. Jag fick chansen att se den vackra Helsingfors domkyrka och det livliga torget, Senatstorget. Sedan traskade jag vidare mot Sveriges ambassad där jag över en kopp kaffe fick höra mer om samarbetet mellan Sverige och Finland, en bra start inför helgen.
Efter att ha njutit av Helsingfors i några timmar var det dags att ta tåget till Kovula (kända för sin otroliga lakrits) för att träffa de andra deltagarna för helgen och ta bussen gemensamt till lägergården. Kvällen bjöd på en härlig middag och vi fick lära känna varandra genom olika lekar, vilket var en perfekt start på helgen. Självklart avslutades kvällen med bastu för de som kände för det.
På lördagen började vi med introduktioner, där jag fick möjlighet att presentera Act Svenska kyrkan, Svenska Kyrkans Unga och Ageravolontärerna. Det blev väl mottaget och det var fint att få dela med mig av mina erfarenheter och engagemang till de andra deltagarna.
Men höjdpunkten kom på söndagen under den större workshopen, där jag deltog i en workshop organiserad av Amnesty International om påverkansarbete i EU, framförallt migrationsfrågor. Diskussionen var verkligen ögonöppnande, och vi betonade hur politik ofta prioriteras framför konkreta policyer när det gäller att adressera svåra frågor.
Dialogen var rik på insikter och öppenhet, där alla fick dela sina insikter om opinionsbildning. Här är några nyckelpunkter:
- Grunden för varje opinionsbildningsinsats ligger i en omfattande och korrekt analys av situationen, understödd av pålitliga fakta och forskning. Att presentera beslutsfattare och allmänheten med obestridliga bevis är avgörande för att mobilisera stöd och åstadkomma förändring.
- Att bygga och vårda allianser med andra organisationer, särskilt gräsrots- och samhällsgrupper som direkt påverkas av överträdelser, förstärker påverkan och breddar stödet för förändring. Solidaritet och samarbete är kraftfulla verktyg i kampen mot straffrihet.
- Att skapa övertygande berättelser och effektivt kommunicera budskap till medierna är ovärderligt för att väcka uppmärksamhet och forma allmänhetens åsikter. Att utnyttja både traditionella nyhetsmedier och sociala medieplattformar är nyckeln till att öka medvetenheten och mobilisera stöd.
- En genomtänkt strategi, komplett med tydliga mål och tidsramar, är avgörande. Flexibilitet och anpassningsförmåga i taktik, som svar på föränderliga politiska landskap och omständigheter, säkerställer relevans och effektivitet i opinionsbildningsinsatser.
- I slutändan hänger framgången för varje opinionskampanj på engagemang och mobilisering av människor, både lokalt och globalt. Att aktivera individer att låna sina röster och stöd, genom petitioner, protester eller andra former av aktivism, är avgörande för att driva långsiktig förändring.
Sammanfattningsvis kräver effektiv opinionsbildning för mänskliga rättigheter en synergi av kunskap, strategi, samarbete och engagemang. Endast genom att samla dessa resurser kan vi tillsammans mobilisera den politiska viljan som krävs för att upprätthålla alla individers värdighet och rättigheter.
Jag är så tacksam för möjligheten att delta och lära mig av andra engagerade individer. Det är en upplevelse jag kommer att bära med mig länge, och jag ser fram emot att fortsätta arbeta för att göra världen till en bättre plats.
Lämna ett svar