Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

Fredsavtalet i Colombia inledde en ny epok

I mer än femtio år pågick konflikten i Colombia. I sammandrabbningar mellan FARC, paramilitärer och regeringen har människor mördats och drivits på flykt. Och så, den 26 september 2016 tecknades ett historiskt avtal för fred mellan regeringen och FARC. FARC-medlemmarna skulle lämna in sina vapen och återintegreras i samhället. Samtidigt ställdes en rad olika krav på regeringen i syfte att återupprätta människors liv och förbättra tillgången till hälsovård, skolgång och ekonomisk försörjning, framförallt för människor på landsbygden. Människor var hoppfulla och världen jublade. Äntligen fred i Colombia!

Fortsatt dyster situation

Idag, mer än två år efter det att fredsavtalet undertecknades är situationen fortfarande dyster. Dagligen mördas människorättsförsvarare och sociala ledare hotas och förföljs. Bara sedan början av 2019 har 75 sociala ledare mördats i Colombia, på grund av sitt engagemang och sin aktivism. Multinationella företag exploaterar mark, utnyttjar arbetskraft och fördriver människor i sökandet efter rikedom. Samtidigt som de människor och organisationer som försöker försvara naturen, marken och vattnet ses som ett hinder på vägen, som måste bort – till varje pris!

Sedan några år tillbaka delar Act Svenska Kyrkan tillsammans med Diakonia ut ett pris för att lyfta fram det viktiga arbete som människorättsförsvarare och sociala ledare gör i Colombia. Uppmärksamheten i samband med ceremonin och att bli omtalad i media ger dem ökad synlighet vilket till viss del ökar säkerheten. Pristagarna får även möjlighet att komma till Europa eller Nordamerika för att prata om sina upplevelser, dela sin vardag och berätta om alla de utmaningar det står inför. Syftet är att visa på att fredsavtalet visserligen var slutet på den väpnade konflikten, men samtidigt början på en ny tidsepok av övergrepp, hot och förföljelse av människorättsförsvarare.

Varje dag är en kamp för överlevnad

En av pristagarna nämnde under föreläsningen hur tacksam hon var för möjligheten att kunna gå ensam till fots, från hotellet till byggnaden där mötet ägde rum. Hon behövde inte vara rädd att bli skjuten, rädd att förlora livet på väg till ett möte. För första gången på mycket länge kunde hon slappna av och andas ut. I Colombia måste hon planera sin resor väl, analysera risker och varje dag är en kamp för överlevnad. Inte ens innanför hemmets fyra väggar är de säkra. Flera sociala ledare i regionen har blivit mördade i sina egna hem.

Det hon säger går rakt in i hjärtat. Jag cyklar till jobbet varje dag, där jag spenderar tid med aktivism på olika nivå. Som aktiv Ageravolontär deltar jag i manifestationer, aktioner och olika typer av offentliga event. Jag kommenterar och argumenterar i sociala medier. Oavsett om det gäller felaktiga siffror kring invandring, sexistiska kommentarer eller öppen rasism – så är jag där och skriver samt delar fakta och länkar. I allt detta behöver jag inte vara rädd, varken ute på stan, på nätet eller hemma. Det slår mig hur lyckligt lottad jag är. Jag är tacksam över att få leva i ett land i fred och demokrati, något som vi så ofta tar för givet. Samtidigt ser vi hur våra demokratiska fri- och rättigheter begränsas runt om i världen. Det är hög tid att vi som engagerade och som aktivister kommer samman och står upp emot förtryckande makter tillsammans.

Det är tillsammans som vi skapar förändring.
#togetherwecanchangethat

/ Nathalie

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *