Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

När unga tar stolen och sätter sig vid vuxenbordet

#Ungasäkrarfreden

När internet i någon sekund laggar till för Joy Godwin (Nigerian coalition for youth, peace and Security) hugger det till i hjärtat för mig. Man hör henne säga ”Oh god no, not now…” och inser vikten av att få sitta med vid det här samtalet. Joy fortsätter sedan att hålla ett brandtal där hon lyfter unga från hela landet, från väst till öst, från norr till söder. Och hon poängterar: unga tar stolen och sätter sig vid vuxenbordet, om ni inte bjuder in oss.


Mitt namn är Joakim Friberg, prästkandidat för Stockholms stift. Som representant för Svenska Kyrkans Unga sitter jag med i LSU:s 2250-nätverk. Den 9:e december fick jag den oerhörda äran att medverka vid ett FN-toppmöte, som firade att FN:s resolution 2250 fyller fem år. Resolution 2250 erkänner ungas viktiga och positiva roll som fredsaktörer och understryker betydelsen av att unga inkluderas i processer för att skapa och upprätthålla fredliga samhällen. Resolutionen beskriver hur man kan inkludera unga med hjälp av fem pelare: deltagande, skydd, förebyggande, partnerskap samt att återintroducera ungdomar tillbaka in i samhället. Unga måste inkluderas i fredsarbetet och ses som fredsbyggare istället för pådrivare utav konflikter, som de gjort tidigare. Mötet som jag närvarade vid handlade om att dela lärdomar från de fem åren som resolution 2250 funnits samt att utvärdera vilka mål vi vill arbeta mot framöver. I det här inlägget ska jag försöka förmedla det viktigaste av vad som sades vid mötet den 9 december.

Att vi har kommit långt hördes tydligt när Jayathma Wickramanayake (UN Secretary-General’s Envoy on Youth) presenterade vägen fram till resolution 2250. Unga inkluderas i mycket högre utsträckning idag än tidigare just på grund av att resolution 2250 implementerades och resolutionen är verkligen en milstolpe för ungas avgörande roll i det fredsfrämjandet arbetet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde menade, likväl som flera andra talare under kvällen, att man måste ”Walk the talk”, leva som man lär. Ann Linde själv presenterade under sitt välkomsttal att hon från idag välkomnar Rosaline Marbinah (LSU) som sin särskilda representant i ungdomsfrågor under Sveriges tid som ordförande för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

Under kvällen lyftes flera starka vittnesbörd, men också erkännanden. Många unga runtom i världen kämpar i konflikter som är äldre än de själva. Mohammad Yayha Qanie (UN Association of Afghanistan) berättade om hur 90 % av säkerhetsstyrkorna i Afghanistan består av unga vuxna. Han sade att mer än 75 % av Afghanistans befolkning är under 35 år, men ändå bjuds unga inte in till samtalen om hur en säker fred ska gå tillväga.

Yahya, tillsammans med flera talar under kvällen, lyfte också de risker som unga utsätter sig för som fredsaktivister och berättade om det senaste attentatet mot Kabuls universitet. Även Lynrose Jane D. Genon (Young Women Leaders for Peace-Philippines) samt Odera Christine Achieng (Horn of Africa Youth Network) lyfte att det inte finns något skydd för unga aktivister.

Och här kanske du som läser känner en oro och tappar hoppet, men då vill jag berätta om vad Susanna Dakash (United Nations Development Programme (UNDP) sade. Hon kom in och berättade om vad som faktiskt hänt när man inkluderat unga i alla delar av UNDPs arbete i Istanbul. Unga är rättighetsbärare och hon menade att om man inte inkluderar dem i arbetet kommer man inte förstå samhället i stort. Genom att inkludera unga i all verksamhet börjar även avståndet mellan beslutsfattare och ungdomar att krympa, berättade Susanna.

Fatuma Muhumed (United Nations Population Fund (UNFPA) Somalia) sade det rätt ut. Hon talade om ungas inkludering, som om det vore så självklart som det bör vara: Definitely, at each and every step. It’s their right to be included, but it also helps our programmes to be more relevant.

Matilda Flemmings (Advisory Group of Experts for the Progress Study on Youth, Peace and Security) ord anser jag sammanfattar mycket av det som sades under kvällen: You can’t talk about us, without us.

Det går inte att prata om unga, utan unga. Och just därför släppte man även under kvällen en handbok som ska underlätta hur man implementerar resolution 2250. För att de lärdomar som man har fått under de här fem åren ska vara till nytta. Youth peace and security-handboken kommer att släppas den 18 december.

Möte avslutades med ett anförande av Dr. Natalia Kanem (United Nations Population Fund (UNFPA)). Hon sade: Låt oss stärka unga röster, deras idéer och de strategier som de har. För de inkluderar oss alla.

#Ungasäkrarfreden

– Joakim Friberg, Ageravolontär i Uppsala

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *