Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

På besök hos Changemaker Finland

I april reste Ageravolontärerna Lina och Erik till staden Björneborg i Finland där Changemaker Finland anordnade en fortbildningshelg för sina medlemmar. Med på helgen fanns, förutom representanter för Agera, även gäster från Changemaker Norge. Här följer några reflektioner kring helgen från Lina och Erik.


”Det finns en komplicerad relation mellan människorna och systemen de lever i…”

Vi, Lina och Erik, fick via Agera en fantastisk chans att hälsa på Changemaker Finlands weekend, där även Changemaker Norge var representerade. Temat för helgen var överkonsumtion och klimat, med högklassiga föreläsningar och workshops. Förutom en chans att få agera representant för sin egen volontärgrupp, vilket i sig var utvecklande och intressant, tog vi med oss nya konstruktiva sätt att se på klimatkrisen.

Ett exempel på en ny synvinkel, som vi tog med oss från helgen, var att människor kan motiveras att leva hållbart utifrån olika perspektiv, och att det inte är nödvändigt att alla vill ”rädda världen” – det kan också få handla om hälsa, smak, familjevärden, ekonomi och andra faktorer som motiverar olika människor att fatta hållbara beslut. Vi kom fram till att en positiv inramning av livsstilsförändringar kan bli livsviktig för klimatrörelsen. Det kan till och med vara kontraproduktivt att bidra till diskursen om ’jordens undergång’ eftersom många människor inte är mottagliga för den synen och då hellre stänger ute alla tankar på klimatkrisen helt och hållet. De som älskar lyxliv och som tänker sig att vi kan uppfinna oss ut ur klimatkrisen kanske motiveras bättre på andra sätt än att höra ”köp inte en bil” eller ”ät inget kött”. Denna grupp kan till exempel uppmanas till gröna investeringar, och till andra sätt att minska sina egna utsläpp. Den hårda gränsen, som inte går att förhandla bort, är att vi alla måste halvera våra utsläpp till 2030. Detta kommer att diskuteras vidare under FN-mötet Stockholm+50, där Ageravolontärerna kommer finnas representerade genom bland annat ACT-alliansen och Lutherska världsförbundet. Huvudpoängen är att det fortfarande finns hopp och en anledning att försöka minska sina egna utsläpp.

En av bilderna från helgen är från en av andakterna i kapellet med utsikt över en frusen insjö. Det mänskliga och andliga mötet är förstås alltid en viktig aspekt i varför sådana här helger tycks ge så otroligt mycket energi och inspiration till deltagarna. Det skadar inte heller att få möta skapelsen genom panoramafönstren i kapellet, på promenader i skogen, i bastun och i isvaken.

Helgen avslutades med en aktion i Björneborgs centrum där vi engagerade förbipasserande i konversation om överkonsumtion och hållbar livsstil, med fokus på vad vi människor KAN göra i systemen vi lever i. De största intrycken vi tog med oss hem var hopp och inspiration.

Sist och slutligen vill vi avsluta med ett bibelord som aldrig avtar i sin tyngd och relevans, år efter år, under kris efter kris. ”Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det” Joh 1:5.

Kärlek!

/Lina Granbacka, Ageravolontär i Uppsala stift och Erik Widenfalk, Ageravolontär i Västerås stift

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *