Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

Rent och tillgängligt vatten för alla

Foto: Edvin Svantesson

Att ha tillgång till rent vatten ska inte vara en lyx, det är något som alla ska ha rätt till.


Rent vatten är en väldigt angelägen fråga just nu på grund av coronapandemin som pågår runtomkring i världen. Att ha tillgång till rent vatten ska inte vara en lyx, det är något som alla ska ha rätt till. Så som det ser ut just nu har inte alla tillgång till rent vatten. Rent vatten gör så att folk kan tvätta sig rena, dricka och laga mat. Särskilt nu under pandemin behövs rent vatten så att man kan tvätta händerna och minska smittspridningen.

En annan sak som vi bör vara medvetna om är att det vi konsumerar ofta kommer från fattiga länder. I många fall används mycket vatten i produktionen och det resulterar ofta i att arbetarnas dricksvatten minskar. Om vi köpte varor som förbrukar mindre vatten i produktionen så hade inte problemen varit så stora. Ett exempel på en produkt som behöver mycket vatten för att produceras är kläder av bomull. För att framställa bomull krävs det mycket vatten. Ett alternativ till att minska köpen av nyproducerade kläder är att gå på second hand eller kolla om de finns kläder i butiker som är ett bättre, mer miljövänligt alternativ till de vanliga bomullsprodukterna.

Det rena vattnet påverkas också av de klimatförändringar som sker i vår värld. I vissa länder blir perioderna med torka längre och vattennivåerna sjunker fort. I Sverige, de senaste åren har vi sett att grundvattennivåerna sjunkit rejält på vissa ställen på grund av mindre snö på vintrarna eller perioder av torka, som under år 2018 när de var extremt varmt med flera stora skogsbränder.

Skolpumpen i Zuworlor, norra Liberia.

Något som vi alltid bör ha i åtanke är att rent vatten är en begränsad resurs och att vi måste komma på metoder för hur vi kan minska vår användning av vatten, både som individer, men också inom produktionen av varor som vi använder dagligen, så att fler människor kan ta del av allt rent vatten som finns. Vi kan själva, som individer agera och göra saker för att minska vår egen vattenförbrukning. Till exempel kan man handla lokalt producerad mat, som är ansvarsfullt producerad eller återanvända regnvatten i sin trädgård för att vattna sina växter om man har den möjligheten. Ett förslag från mig är att be sin bostadsrättsförening titta över om man kan börja samla in regnvatten i tunnor.

Vatten kan även vara en konfliktfråga och risken är att dessa konflikter blir fler på grund av klimatförändringarna. För att inte detta ska ske så måste vi stödja vattenprojekt som drivs av olika organisationer, som till exempel Act Svenska kyrkan. För att göra rent vatten tillgängligt för fler är en möjlig väg att bygga ut infrastrukturen, som rör, avlopp och reningsverk. Det viktigaste när de gäller vattenfrågan är att stödja vattenprojekt, utveckla och bygga ut infrastrukturen och börja rena det vatten som finns.

– Edvin Svantesson, Ageravolontär i Uppsala stift

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *