Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

Spesterra – What if?

Hur skulle världen se ut om mer pengar lades på fred och utveckling och mindre på vapen?


Den frågan ställer nu FN:s kontor for nedrustning (UN Office for Disarmament Affairs, UNODA) till ungdomar världen över. Den 15 april lanserade Youth4Disarmament en videoutmaning som de hoppas ska öka unga personers intresse och kunskap om nedrustning och hur det bidrar till en säkrare och mer hållbar värld, för alla.

Utmaningen går under namnet ”Spesterra – What if?”. Ordet Spesterra kommer från de latinska orden Spes, som betyder hopp, och Terra, som betyder jord. Den går ut på att göra en video där du på valfritt sätt svarar på hur du tror att världen skulle se ut om mer pengar och resurser satsades på fred och utveckling i stället för vapen.

På lanseringseventet, som jag fick glädjen att vara med på, deltog en rad intressanta talare. Bland dem ’High representative’ Izumi Nakamitsu, Sydkoreas ambassadör hos FN Cho Hyun och Costa Ricas ambassadör Maritza Chan Valverde. De nämnde att FN:s generaldirektör, António Guterres, uppmanade till en universell vapenvila vid början av pandemin men att denna inte höll. Även om de verkade eniga om att pandemin har förvärrat många väpnade konflikter så tog alla upp lärdomar vi kan ta med oss från pandemin. Ambassadör Hyun påpekade att vi måste handla nu genast för att rädda oss från värre faror framöver. Ambassadör Valverde satte ord på tankar, som jag tror vi är många som haft, när hon sa att våra prioriteringar är fel och ställde frågan: vad händer om vi löser grundproblemet i stället för att beväpna oss för att hantera konsekvenserna?

Eventet avslutades med en paneldebatt där det diskuterades vad som ska prioriteras för att vi ska kunna ’build back better’ efter pandemin och vad ungdomar kan göra. Det togs upp många spännande tankar och synsätt. Här är några som jag tyckte var lite extra viktiga:

Lovely Umayam, expert på kärnvapen och författare, pratade om hur otroligt viktig konst är och hur konst skapar känslor som i sin tur håller oss ansvariga för våra handlingar.

Kirsten Mosey, UN youth champion for disarmament, tog upp hur man kan förenkla sättet att tänka på pengar och finansiering från att se stora siffror som är svåra att greppa till att tänka att nu har vi spenderat x antal sjukhus på vapen.

Olamide Samuel, från SCRAP Weapons, tog, enligt mig, upp en av eventets viktigaste punkter och största problem inom fred-, utvecklings- och humanitära sektorn: Obetalda praktikplatser. Praktiker är generellt ett jättebra sätt att lära sig och få testa på ett arbete men i den här sektorn menade han, och jag håller helt med, att det har gått till överdrift. Det kan krävas långt mer än en praktik för att lyckas få en betald tjänst och det här systemet utnyttjas av många företag och organisationer för att kvalificerade personer ska utföra jobb som de sen inte behöver betala för, väldigt kostnadseffektivt… Det är ju ett arbete som man inte bör ge sig in i för att tjäna stora pengar, men ingen lön alls har väldigt negativa följder. Någonstans ifrån behöver man ju få en inkomst så om du inte har någon som kan stå för dina utgifter medan du gör praktiken kan du helt enkelt inte göra den. Obetalda praktiker och i förlängningen hela sektorn, eftersom det krävs för att ta sig in, blir därför bara tillgängliga för redan priviligierade. Detta trots att många av dessa organisationer hävdar att de strävar efter mångfald hos sin personal. Samuel avslutade med att säga att det behöver skapas betalda jobb för unga där vi får möjlighet att lära oss på jobbet.

Alla som talade var helt eniga om att unga personer är framtiden och att de ska fortsätta arbeta för att vi ska få fler plattformar att uttrycka våra tankar och idéer.

Om utmaningen:

För vem? Du som är mellan 18-24 år.

När? Bidragen måste skickas in senast 15 juli.

Hur? Skapa en video på max 2 minuter och 20 sekunder där du på ett eller annat sätt svara på frågan: Hur skulle världen se ut om mer pengar lades på fred och utveckling och mindre på vapen?

Vem vinner? 15 bidrag kommer väljas som vinnare och blir bedömda på: kreativitet, innovation, komposition, tema och teknik.

Vad är vinsten? Vinnarna bjuds in till en intensivkurs i nedrustning och kommer utveckla rekommendationer för hur vi ska uppnå en värld där fred och utveckling prioriteras över vapen och militären. Dessa rekommendationer kommer presenteras för FN:s första kommitté.

Mer info finns på https://www.youth4disarmament.org/spesterra-video-challenge

-Clara van den Bos, Ageravolontär i Uppsala Stift

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *