Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

Tillsammans är vi starkare!

Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med kyrkor, utvecklingsorganisationer, nätverk och aktörer i civilsamhället över hela världen genom ACT-alliansen. ACT står för Action by Churches Together, och betyder kyrkor tillsammans i handling. För några veckor sedan befann jag (Emma Berglund) mig i Berlin för att delta i en samarbetsvecka tillsammans med ACT-alliansens olika tematiska arbetsgrupper (reference groups). 

Jag deltog i mötet som representant för Ageravolontärerna samt som ordförande i ACT-alliansens ungdomsnätverk (Youth Community of Practice/CoP). Jag var där tillsammans med ordförande Lauri från Changemaker Finland och Daisy som är de ungas kontaktperson och jobbar på ACT-alliansen kontor i Kenya. Det var en vecka fylld med samtal, nya lärdomar och viktigt nätverkande för att stärka ACT-alliansens arbete för och tillsammans med unga världen över. 

Från vänster: Lauri, Daisy, Emma

ACT-alliansen är ett nätverk bestående av över 145 medlemsorganisationer och kyrkor världen över, och det innebär även att de flesta möten och samarbeten sker digitalt, till exempel för att bidra med rådgivning och expertis inom några av de fokusområden som ACT jobbar med (klimat, genus, migration, humanitära insatser, fred och mänsklig säkerhet, påverkansarbete och kvalitetsstärkning – läs mer om dem här). Alla dessa fokusområden har egna arbetsgrupper, med experter från alliansens medlemmar som tillsammans arbetar med projekt, policy och stöd till andra medlemmar. När en jobbar digitalt, eller med ett specifikt fokusområde, är det dock lätt att ibland fastna i sitt eget spår, inte se helheten eller arbeta med sånt som sker i gränsområdena mellan olika fokusområden. Det kan till exempel handla om hur klimaträttvisa hör ihop med kvinnors och flickors rättigheter eller hur klimatförändringar i världen tvingar fler människor på flykt. Andra överlappande fokusområden kan handla om hur vi kan bli bättre på att lyfta vikten av långsiktigt utvecklingssamarbete och mänskliga rättigheter inom det humanitära arbetet samt hur ACT-alliansen kan arbeta för bättre och meningsfull ungdomsinkludering inom alla sina fokusområden, vilket var vår viktigaste punkt under detta möte. Som representanter för Youth CoP:en tog vi med oss kommentarer och inspel från nätverket som vi samlat in under året i samband med möten, konsultationer samt fick värdefull input till vårt pågående arbete för ett policydokument med fokus på ungdomsinkludering. Vi fick även möjlighet att berätta om Youth CoP:ens möjligheter och utmaningar i plenum samt ha egna möten med nästan alla arbetsgrupper under veckan. 

Emma, Lauri och Daisy håller en presentation i plenum kring Youth CoP:ens arbete, utmaningar och möjlighet till samarbete med de andra arbetsgrupperna.

Att få vara med på ett sånt här möte var en otrolig möjlighet för oss i Youth CoP:en att knyta viktiga kontakter och lära känna de som är aktiva i arbetsgrupperna, där många också träffades för första gången sedan innan pandemin. Att se till att unga kan delta i den här typen av planerings- och utvärderingsmöten (även om vi tre bara var en bråkdel av nätverket och inte geografiskt representerade) är också en otroligt viktigt del i att säkerställa att ungas rösters får plats i alla delar av ACT Alliansens arbete.

Youth CoP:en består av ungdomsrepresentanter från över 20 länder och har fyra “co-chairs” (ordföranden). Med på mötet var ordförande Lauri från Changemaker Finland, Emma från Ageravolontärerna samt Daisy Yator som är youth CoP:ens kontaktperson. Lyssna på vad de tar med sig från mötet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *