Har du någon gång funderat på vilka människor som du har att tacka för att du kan njuta av en kopp nybryggt kaffe på morgonen en kylig vinterdag hemma i Sverige? Inte, då tycker jag att du ska göra det nästa gång. För efter att ha sett den verklighet som vissa av kaffeplockarna lever i här i Nicaragua tycker jag att vi som medmänniskor och konsumenter har ett ansvar för att deras vardag ska vara lika mänsklig som vår.
Det är en tidig måndagsmorgon i början av februari. Vi befinner oss på en av alla stora kaffeodlingar i kaffedistriktet Matagalpa i Nicaragua. Här ser en kaffeplantor var än en tittar. Det är dags för ännu en arbetsdag. Kaffeplockarna samlas på haciendan medan det fortfarande är mörkt och solen inte kommit fram. Korgar och säckar delas ut och arbetarna får sina matlådor fyllda med en portion ris, bönor och tortilla. Mat som de flesta tycker är dåligt tillagad. Sedan traskar de iväg till odlingarna där de ska plocka dagen lång, förbi skyltarna där det står ”här jobbar inga barn”. Men tänk om det varit så väl att budskapet varit sant. För flera av de som traskar iväg är barn, några så unga som 8-10 år. Idag är det inte vilken måndag som helst. Det är först måndagen efter det långa vinterlovet. Runt om i Nicaragua går barnen till skolan med ny uniform, väska och förhoppning om att lära sig nya saker ihop med sina klasskamrater. Men inte de här barnen. För dem väntar ytterligare en dag med att skörda de röda kaffebönorna. Kaffebönor som slutligen ska bli en väldoftande kopp kaffe hos någon som inte alls vet om att det är ett barn som plockat det, istället för att vara i skolan och lära sig saker för framtiden.
Det är inte bara väldigt unga barn som går bland kaffeplantorna och plockar för att få ihop en slant. 85-åriga Susanna har plockat kaffe i 60 år och håller på än. Precis som alla andra ska hon fylla sin korg och bära sin säck, en säck som när den är full väger en hel del. I hennes arbetslag hittar vi både hennes barn och barnbarn. Tre generationer där den yngsta borde vara i skolan och den äldsta vara hemma och vara pensionär. Men på den här kaffeodlingen verkar inte ålder spela någon roll. Det viktigaste är att kaffet blir plockat och ägaren får sin förtjänst. Den som verkligen gör jobbet får dock inte så mycket. Under årets kaffekris har både jobben blivit färre och förtjänsten för de som fått ett jobb varit mindre. När kaffeplockarna får frågan om varför de jobbar extra med att plocka under skördetiden svarar majoriteten: för att överleva resten av året.
”Vi tänker på miljön” säger en annan skylt utmed vägen på kaffeodlingen. Men att dikena är fulla med skräp och att bekämpningsmedel används mot sjukdomar och skadedjur på plantorna visar att verkligheten är någon annan.
En tredje skylt visar att denna kaffeodling har en certifiering, Rainforest Alliance.
Några kilometer bort bor en liten kaffeodlare som heter Vicente. Tillsammans med sin familj, fru och fem barn, har han en liten odling av kaffe. I 20 år har han odlat ekologiskt och han skulle inte kunna tänka sig något annat sätt att odla. Vicente har en filosofi där miljö och människor måste leva i harmoni, där allt är ett kretslopp och där vi måste vara rädda om den planet vi lever på. ”Jag har inte valt att odla ekologiskt för att kunna sälja mitt kaffe dyrare och tjäna lite extra, jag gör det för min egen, min familj och alla andras hälsa. Och för miljön”. På denna lilla gård lämnar kaffet inte tomten förens det är packat i påsen och klart att säljas till konsumenten. Hela processen, från planta till färdigt kaffe, görs med omsorg och kärlek och Vicente arbetar även med permakultur som är en odlingsmetod där en använder det en har till så mycket som möjligt. Ett exempel på detta är att när kaffet är plockat och skalat blir kaffeskalet mat till gårdens kossor. Som alla djur bajsar kossorna och avföringen används som gödsel för att ge näring till kaffeplantorna. Allt går runt och odlingen sker i harmoni med naturen, precis som Vicente vill. Därför komposterar de även allt som familjen förbrukar och återanvänder sedan. Att odla och utveckla sina odlingsmetoder är viktigt för Vicente, men än viktigare är familjen. ”Den viktigaste investeringen jag och min fru kan göra är att ge våra barn en utbildning och kunskap för framtiden”. Så denna dag då det är första dagen i skolan efter lovet är det en självklarhet att yngsta dottern ska till skolan. Hennes äldre bröder har alla fått en universitetsutbildning och hon siktar lika högt hon. När hon kommit hem från skolan och läxorna är klara hjälper hon till med enklare sysslor på gården. Men att skolan och en utbildning för framtiden går först, det är en självklarhet.
Även om Vicente är herre i huset har alla lika mycket att säga till om, alla beslut som rör det lilla familjeföretaget fattas tillsammans av alla familjemedlemmar. Gemensamma måltider är en naturlig samlingsplats där alla får dela med sig av sina tankar, idéer och hur de mår.
På denna lilla gård är harmoni, hälsa och hållbarhet en bra beskrivning på det som eftersträvas. Varje år tar Vicente emot studenter och håller workshops för att inspirera och dela med sig av sina erfarenheter. Han vill få andra att inse att det finns alternativ, odlingsmetoder där vi älskar jorden istället för att förstöra den.
Denna lilla gård har två certifieringar. Den första är Biolatina. Den andra är Fairtrade.
Ditt val av kaffe gör skillnad. Det kaffe du väljer att lägga i din kundkorg visar vilken verklighet du tycker är okej för kaffeplockarna runt om i världen, inte bara i Nicaragua. ”Vi måste förena oss för en bättre och rättvisare värld”. Det var Vicentes svar på frågan vad vi som konsumenter i Sverige kan göra för att förbättra villkoren här i Nicaragua. Som konsumenter har vi möjligheten att visa vilka arbetsvillkor och odlingsmetoder vi vill se. Om vi alla gör aktiva val för en bättre och rättvisare värld kommer en förändring att ske. Medan om vi fortsätter och tror att mitt val inte gör skillnad kommer vi även i framtiden se barn som jobbar istället för att gå i skolan och en natur och planet som förstörs av giftiga kemikalier. Vårt val i matbutiken gör skillnad. Så tänk igenom vems verklighet du vill ha i din kaffekopp nästa gång du vill njuta av världens svarta guld. För ditt val gör skillnad!
Veronica Pålsson, Ageravolontär Skövde församling
Lämna ett svar