Till innehåll på sidan
Ageravolontärerna

Vi gör det själva, fast tillsammans!

En reflektion kring Ageravolontärernas andra fortbildningsträff med tema ”från lokalt till globalt” med Act Svenska kyrkans regionala representant Jessica Lindberg Dik.


I onsdags kväll den 24 februari deltog jag vid Ageravolontärernas fortbildning med fokus på hållbart bistånd och engagemang. Det var en sån kväll, då hjärnan egentligen kändes som mos och ögonen alldeles fyrkantiga efter en lång dag med en massa distansarbete, skola och möten över datorskärm och mobil. Trots detta ville jag ändå inte att kvällen skulle ta slut när det var dags att runda av frågestunden!

Aktiviteten för kvällen är en fortbildningsträff då vi förflyttar oss till Israel och Palestina och Act Svenska kyrkans regionala representant Jessica Lindberg Dik. Förutom vi Ageravolontärer medverkar även ett stort antal internationella ombud och samordnare från församlingar över hela Sverige. På en gång uppstår en känsla av samhörighet och pepp, att vi är så många – över åldersgränser, stiftsgränser och där vissa har stor erfarenhet av internationella frågor samt Israel/Palestina, och vissa nästan ingen alls.

Jessica berättar om en metod som heter Local2Global Protection som sedan ett par år tillbaka implementeras av Act Svenska kyrkan genom partner i Palestina, samt i andra delar av mellanöstern. Metodiken går ut på att skifta fokus från ett så kallat top-down-perspektiv till ett bottom-up-perspektiv där samhällen på egen hand får möjligheten och verktygen att själva avgöra och bedöma vad de behöver. Denna metod kan tänkas låta simpel och kanske självklar – att en grupp människor som är i behov av något ska ges makten över beslutsfattar-processen och ha möjligheten att lösa det behovet. Men tyvärr så är det väldigt vanligt inom det konventionella biståndet/utvecklingssamarbetet att många beslut tas och lokala behov bedöms av någon annan som bedömer sig veta bättre än gruppen själva, t.ex. en utländsk NGO, en elitgrupp eller lokal bychef. Det stora fokus som finns på resultatstyrning inom det internationella biståndet, med tydliga planer och målmatriser som måste uppfyllas till punkt och pricka för att ett projekt ska anses som lyckat har även skapat ohållbara och komplicerade system där framgång bara kan mätas i siffor, som t.ex. hur många som börjat gå i skolan eller fått ta del av projektet. Ett projekt blir inte framgångsrikt förrän alla de tidigare uppsatta målen är uppnådda enligt mall. Men vad händer då om en konflikt bryter ut? Eller oväntade naturkatastrofer? Eller kanske en global pandemi? Local2Global, eller L2GP är en metod som försöker vända på just detta, och har som mål att hjälpa till i uppbyggandet av mer resilienta, motståndskraftiga samhällen genom att förse människor med verktyg och kapacitetsutveckling för att de ska kunna göra de förändringar de själva vill se.

Metoden går ut på att medlemmarna inom olika mindre samhällen formar en kommitté, eller så kallad skyddsgrupp tillsammans med en av Act Svenska kyrkans lokala partnerorganisationer. Därefter får skyddsgrupperna i uppgift att tillsammans i sina samhällen identifiera möjliga projekt och risker, samtidigt som de ges möjlighet till kapacitetsutveckling inom t.ex. projektledning, bokföring, eller andra verktyg för att kunna administrera projekten. På Västbanken utgår projekten oftast från landsbygden och mindre byar, där projekten har involverat allt från att rusta upp eller bygga lokala hälsokliniker, asfaltera viktiga grusvägar (som under regnperioden annars riskerar att göra det omöjligt att komma ut och in ur byn) eller ordna solcellsdriven gatubelysning. I Gaza, som är tätbefolkat och där många befinner sig i ekonomisk utsatthet, arbetslöshet och i en konstant konfliktdrabbad miljö har projekten inkluderat bland annat bättre distribution av sophantering, avsaltning av dricksvatten samt en kommunal park. Allt för att förbättra det gemensamma livet för de olika samhällena. Vikten placeras på gruppernas egen förmåga och vilja till förändring, och sedan projektets start 2015 upplever nästan alla inom samhällena en ökad egenmakt, stärkt gemenskap i byn/området samt ett ökat hopp.

“The project succeeded because we worked together in the village. Many other NGO projects have failed – mostly because we were not really involved in the ideas and the plans. We did the electricity project cheaper, faster and better ourselves than any NGO could have done. But most important of all – we feel it is our own project – our own work.”

– Citat från en av deltagarna i L2GP

Och det är just känslan av hopp och egenmakt som jag fastnar vid, som känns så otroligt viktig i ett land som under så många decennier befunnit sig i konflikt, utsatthet och maktlöshet. Israel som ockuperar stora delar av Västbanken och vars militära närvaro bidrar till stor osäkerhet för många palestinier såväl som våldsamheter vid sammandrabbningar med lokalbefolkningen. Situationen i Palestina är också extra komplex då den hamnar lite i limbo mellan humanitärt katastrofstöd och behov av långsiktig utveckling. Miljontals människor har över de senaste decennierna drivits från sina hem och jordbruk och befinner sig antingen utomlands eller som internflyktingar i någon av de permanenta flyktingläger där många familjer numera bott i generationer. Samtidigt känner många oro för att inte ha möjlighet till hållbar försörjning på grund av bland annat hög arbetslöshet och utmaningar inom jordbruket. Detta gör att det både finns ett behov av långsiktig planering och samhällsuppbyggnad, men även i många situationer ett akut behov av humanitärt stöd. Jessica tar även upp begreppet Nexus – som på senare år inom biståndsvärlden fått mer och mer fokus. Nexus inkluderar framförallt allt det som sker och som behövs i mellanrummet mellan det kortsiktiga och det långsiktiga biståndsarbetet.

Genom att stärka byars möjlighet att stärka sina egna samhällen kan Act Svenska kyrkan vara med och bidra till ökad resiliens och motståndskraft hos människor i utsatta samhällen. Det stärker känslan av värdighet och inger hopp. Det fyller även mig med hopp, att känna att vi alla är med i en global rörelse som tillsammans kan arbeta för mer resilienta och motståndskraftiga samhället. Både på egen hand, och samtidigt tillsammans.

– Emma Berglund, Agera Syd

Källförteckning:

Mer om resultatstyrning från ett icke-akademiskt perspektiv finns i en informativ, men något äldre, artikel från Omvärlden, 2016 https://www.omvarlden.se/Opinion/analys/slutet-for-resultathysterin/

Resiliens innebär i korthet en individs, ett samhälles eller ett systems kapacitet att motstå externa faktorer och hot, som t.ex. naturkatastrofer eller andra hot. Läs mer om det här:https://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2015-02-19-what-is-resilience.html

Mer info kring L2GP finns här https://www.local2global.info/

Citat från en av deltagarna – hela rapporten om L2GP finns att hämta på deras hemsida eller här: https://spark.adobe.com/page/9EAT3NARZHRol/

En bra summering kring vad nexus innebär finns här SIPRIS hemsida (dock på engelska) https://www.sipri.org/commentary/topical-backgrounder/2019/connecting-dots-triple-nexus

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *