När bloggen startades i februari efterfrågades omedelbart receptet på den här fisksoppan. Här kommer receptet.
Recept
För ca 6 pers
- 3 gula lökar
- Oregano och mejram
- 1 stort fänkålsstånd
- 2 morot
- 3 hackade vitlöksklyftor
- 2 burkar/paket krossade tomater, alt körsbärstomater (konserv)
- 2-3 dl vitt vin (matlagningsvin går utmärkt men literpriset är högre än en enkel flaska vitt på Systemet).
- 1,2 l Fiskbuljong från tärningar el fond.
- Några potatisar kan man ha i om man vill ha den lite matigare.
- 600–800 gr fisk. Gott med hälften lax och hälften vit fisk av något slag.
- Man kan smaksätta med ett kuvert saffran om man gillar det. Man kan också ta i
- En skvätt grädde på slutet allt efter tycke och smak. (När jag har gjort den i Backa så är det grädde som är kryddan.
Tillagning
- Börja med att fräsa finhackad lök tills den är blank och mjuk.
- Tillsätt oregano och mejram efter en liten stund och låt kryddorna fräsa med.
- Ansa grönsakerna och skär i jämnstora bitar.
- Häll på buljongen och i med grönsakerna låt det koka i ca 15 min.
- Ta sedan i vin och vitlöken.
- Låt allt koka tills det är mjukt.
- Till sist ska fisken i, skuren i bitar.
- Man kan toppa soppan med skalade räkor som man lägger i tallriken vid serveringen.
Sanslöst god aioli
Det finns en sanslöst god aioli man kan ha till. Om man kryddat soppan med saffran är det extra gott.
Smaksätt en hemlagad aioli med 2-3 msk sambal olek, lite rivet apelsinskal, lite vinäger, salt och peppar.