oktober 2019

Änglarna ser åter dagens ljus

Det andra inlägget på den här bloggen handlade om hur inventarier som var svåra att flytta från Bromma kyrka packades in inför byggstarten. Just nu arbetar konservatorer med att packa upp dem igen. Syftet med inpackningen var att skydda inventarierna från damm och mekaniska skador och att skapa ett jämt klimat för att inte riskera fuktskador.

–  För att hålla en jämn fuktighet packades föremålen in med Tyvek som är en slags väv som håller luftfuktigheten jämn. Tyvek är vattentätt men andas vilket betyder att det förhindrar kondens genom att släppa igenom fukt långsamt, säger Ewa Björdell, Stockholms målerikonservering.

Alla inventarier har slagits in i Tyvek och plast. Kristallkronorna fick dessutom bubbelplast som skydd. Två företag har ansvarat för arbetet, Stockholms målerikonservering som är experter på bland annat trä, skulpturer, vapensköldar och kalkmålningar och Acta konserveringscentrum som arbetat med textilier och med kristallkronorna.

– Men även andra, till exempel de som monterar byggställningarna, måste vara medvetna om riskerna, säger Ewa Björdell, som just nu är på plats i Bromma kyrka och övervakar arbetet när ställningarna plockas ned.


Ställningarna måste stå kvar när inventarier i tak och högt uppe på väggarna avtäcks.

När inventarierna är avtäckta ska de varsamt tas ned.

Dopänglarna kastar dramatiska skuggor.

Skuggan av skeppet.

Urban Hjärnes gravkor är fortfarande förseglat.

Foto: Ewa Björdell (passionsänglarna och skeppet), Bromma församling (övriga).

Taklagsfest i Bromma kyrka

Att ha taklagsfest är en gammal tradition som har sitt ursprung i att man förr i tiden tog hjälp av grannar för att bygga sitt hus. När taklaget var på plats, det vill säga att takstolarna hade rests och takåsen hade lagts, tackade man de som hade hjälpt till med en stor fest. Traditionen lever kvar än i dag och härom veckan bjöd Bromma församling Noccon, entreprenören som jobbat med ombyggnationen, på fest.

– I gamla tider kunde det gå vilt till men vi körde en lugnare variant med buffé och lättöl i glasen, säger Lars Lindfors, fastighetsansvarig i Bromma församling.

För att signalera att det började bli dags för fest brukade byggarna hänga upp taklagsruskor eller en taklagskrans på husgaveln.

– Om det inte blev någon taklagsfest hängde arbetarna istället upp en docka som symboliserade den snåla byggherren, men det slapp vi ju i och med att vi fixade festen, skrattar Lars Lindfors.

Ett tält hade satts upp för festen.

Kyrkoherden (byggherren) tackar Noccon (entreprenören/byggarna).

Mingel ute …

.. och inne i tältet.

Kö till buffén.

Det var cider och lättöl i glasen.

Mer mingel.

Takstolen, dock utan krans.