Just nu håller en ny orgel på att installeras i Bromma kyrka. Orgeln är tillverkad av Bergenblad & Jonsson AB, en orgelverkstad i småländska Farstorp. I det här inlägget bjuder vi på en unik titt på vad som finns bakom orgelfasaden.
Åke Bergenblad och Mats Jonssons orgelbyggarverkstad ligger i en före detta möbelfabrik strax utanför Vetlanda, i Farstorp i Nye församling. I början av sommaren besökte församlingens musiker, ordföranden i församlingens fastighetsutskott och en kommunikatör verkstaden för att ta en titt på orgeln som just nu håller på att byggas upp i Bromma kyrka.

Orgeln stod uppbyggd i verkstaden. Eftersom ytan i Bromma kyrka är begränsad har den största utmaningen för orgelbyggarna varit att konstruera en orgel som har den önskade ljudbilden och samtidigt får plats.

Orgeln är huvudsakligen byggd i svensk furu. När musikerna var på plats passade Mats Jonsson på att justera notstället så att det hamnade i rätt höjd.

Till vissa detaljer har ädlare träslag använts i dekorativt syfte. Mahogny i spelbordet och ebenholz i de svarta tangenterna. Här syns också lite av mekaniken under skalet.

Pedalerna är utsatta för större slitage och är tillverkade av ek som är ett hårdare träslag.

Det här är en av väderlådorna, den trålåda i orgelhuset där piporna står uppställda. Det är här luften fördelas när musikerna spelar på tangenterna eller pedalerna. Om hålen är öppna fortsätter luften upp i piporna och piporna låter.

Bromma kyrkas orgeln har cirka 1 500 pipor. Träpiporna i furu, ek och björk är tillverkade på ett sågverk i Småland. Metallpiporna i orgelmetall (bly och tenn) är till viss del återvunna men några har också nytillverkats.

Bälgen är gjord av skinn och trä. Det viktigt att använda skinn av god kvalitet så att det inte torkar.

Bälgen som förser orgeln med luft och några av de största träpiporna (baspiporna) som ska placeras i Bromma kyrkas golv, under körläktaren.

Abstrakter kallas de långa dragsträngar som binder samman spelbordet med spelventiler i väderlådorna. De är gjorda av furu med en tvärslå i björk. Eftersom utrymmet i Bromma kyrka är så begränsat används vinklar för att binda ihop dem.


Nu beger vi oss till Bromma kyrka!

Furu är ett mjukt träslag. Abstrakterna är smala som glasspinnar och tar man en i handen är det lätt att bryta av dem, men så länge de dras längs fibrerna (som i orgeln) klarar de en enorm belastning.

Hålet i golvet där bälg, fläkt och de största träpiporna ska få plats. Det var här de nedgrävda skeletten som vi skrivit om tidigare här på bloggen hittades.

Abstrakter under Bromma kyrkas mittgång ska koppla ihop orgelns delar.

Abstrakterna förs in i utrymmet. Innan konstruktionen av orgeln togs noggranna mått och varje centimeter har utnyttjats.

Här sticker abstrakterna ut söder om mittgången och förbinder bälgen och det norra verket (där pipor står kommer stå uppställda) med spelbordet och det södra verket.

Här har bälgen och baspiporna kommit på plats i golvet under körläktaren (det här är alltså samma plats som var ett hål i golvet i en tidigare bild).

Spelbordet på plats i Bromma kyrka. Notera abstrakterna som i framtiden kommer täckas av ett golv.


Knytpunkten i golvet bakom spelbordet. Här syns hur orgelkonstruktörerna arbetat med vinklar.

När träkonstruktionen är på plats ska orgeln målas, piporna monteras och sedan ska den intoneras. Titta in snart igen för att läsa mer!
En kommentar
Tobias Paulsson säger
4 december 2020 – 11:59När är det invigning?
Bromma församling svarar
7 december 2025 – 08:20Hej! invigningen kommer bli längre fram när vi har möjlighet att bjuda in ett större antal besökare till kyrkan. Bromma församling följer myndigheternas rekommendationer när det kommer till folksamlingar och har därför beslutat att skjuta på invigningen.