Till innehåll på sidan
Porträttbild Simon Bank.
Marika Palmdahl

Kapitalismens stryptag på fotbollen

Sportjournalisten Simon Bank gör upp med sin älskade fotboll i ”Vem dödade min fotboll?” En syndabekännelse.


Sportjournalisten Simon Bank gör upp med sin älskade fotboll. Under 200 sidor formulerar han en systemkritik. En syndabekännelse. Vi har offrat den vackra sporten, den vilda leken, på kapitalismens altare. Kyrie Eleison! Gud förbarma dig, när inte ens den vilda leken kan skyddas från girighetens gap.  
Kampen, längtan, revanschen, gemenskapen, hoppet när domaren blåser till avspark målar supportens liv och värld i färger.  
 
Fotbollen har alltid gjort människan sårbar. 20 spelare på en plan får röra bollen med fötterna, inte händerna. Med sådana regler kan vad som helst hända. Fotbollen är rund! Det betyder att Helsingborg kan slå Malmö. Att Sparta Prague kan slå Real Madrid. Men det sker inte i verkligheten. Nu. Fotbollen skapades av de fattiga men stals av de rika.  

Kapitalismens drift är förutsägbar vinst. Kapitalismen är den nu rådande -ismen i den internationella fotbollsvärlden. Pengar och makt har ansamlat sig i vissa klubbar och ligor. Då kan inte bollen vara rund. Därför köps de bästa spelarna in, och klubbarna bottentrålar gräsplaner i världen för att inte missa någon talang. Domaren kan inte få sista ordet när så mycket pengar står på spel.  
Pengarna i sig kanske inte är problemet utan hur vi låter dem styra. Vad de gör med oss, med sporten och världen. Hur fotbollen görs allt mer mätbar och förutsägbar för att garantera ägarens affärsintresse. Hur blev det så? Vi vill att vår klubb vinner, men vi vill inte veta att den ska vinna. Vi vill inte ha en helt orättvis kamp.  

Bank skriver om rättvisa: “Att införa begränsningar kring ägande eller löneskillnader hade haft en enormt mycket högre effekt på rättvisa i fotbollen än att se fem reprisvinklar.” (läs VAR) 
 
Vem dödade min fotboll? undrar Simon Bank. Jag tänker att en ohämmad kapitalism just nu håller stryptag på fotbollen. Men än är den inte död. 

“När vi går genom staden över broar och torg, med doft av salt ifrån havet minns vi glädje och sorg, och vi minns första gången när änglarna sjöng, hur vårsolen värmde och vintern var glömd.” Heja Blåvitt!  

Roma, bella, T’ho dipinta io, Gialla come er sole, Rossa come er core mio.” Forza Roma!

Simon Bank och Marika Palmdahl på Stadsbiblioteket

Tisdag 18 mars 2025

Välkomna till Göteborgs stadsbibliotek för ett samtal mellan Marika Palmdahl och Simon Bank, utifrån hans bok ”Vem dödade min fotboll?”. Läs mer i bibliotekets program.

Programmet är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket och Se människan scenen på Bokmässan (Svenska kyrkan), Sensus och Bokförlaget Forum.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *