-
Politik är sekulariserad teologi
Ungefär så beskrivs koppling mellan politik och religion. Om vi vill förändra politiken måste vi också förändra teologin. Min egen påsk har inneburit att en del av min teologi har dött och ett uppvaknande i att det är min plikt som präst att våga pröva teologiska begrepp för jordens skull. Politisk teologi orienterar i ett…
-
När allt går mot sitt slut vill jag inte ha ångest
Det är rörigt nu. I huvudet, hjärtat och världen. Men tänk om detta är vändpunkten? Stunden då vi samlar oss. Gör slut på en era, startar en ny. Jag firar påsk i Grekland. Det var väldigt längesedan som jag inte var i tjänst och predikade. Jag vaknade klockan sju i morse av ett intensivt ringade…
-
Resiliens nu
Vi har så mycket fakta kring den globala uppvärmningen och förluster av biologisk mångfald men ändå fortsätter vi i mångt och mycket i samma spår. Marknaden regerar och människan köper. Hjulen snurrar och skapelsen surnar. Det verkar som om fakta inte biter på oss. Det behövs något annat. Göteborg delar årligen ut ett av världens…
-
Murrivarna är på gång igen
I den sociala förändring vi är inne i kan och bör Svenska kyrkan agera som en, bland flera, samhällsbyggare. Så tänkte vi i Carl Johans pastorat. Därför jobbar jag nu med Kyrka och social förändring, med frågan: Hur kyrkan kan agera i samhället för att bidra till ett helande av närsamhälle (upprättande av Guds rike)? I…
-
Från välgörenhet till social förändring
”Från välgörenhet till social förändring” var rubriken på ett seminarium i morse hos CSR Västsverige. Där lyssnade jag på ett skoföretag vars ägandedirektiv var “Planet over profit”. De har inga tillväxt mål. De säljer skor, Icebug. Det verkar gå bra. Men det finns sånt som är viktigare. Ingen kan producera skor om planeten dör. Jag…
-
Hunger
Det var soppmässa i Majorna. Där fanns de hungriga. Hunger därför att det är svårt att få pengarna att räcka till mat och hunger efter gemenskap och tillhörighet. Är vi inte alla hungriga på gemenskap. På en plats vid ett bord. En annan människas ansikte. Någon att prata med. Att få säga sitt namn, höra…
-
Kapitalismens stryptag på fotbollen
Sportjournalisten Simon Bank gör upp med sin älskade fotboll. Under 200 sidor formulerar han en systemkritik. En syndabekännelse. Vi har offrat den vackra sporten, den vilda leken, på kapitalismens altare. Kyrie Eleison! Gud förbarma dig, när inte ens den vilda leken kan skyddas från girighetens gap. Kampen, längtan, revanschen, gemenskapen, hoppet när domaren blåser till…
-
Politisk aktivism i lögnernas tid
Sanning och gemensam upplevd verklighet har blivit politisk aktivism*. Att inte hitta på eller förvränga, inte förstora eller förminska för sina egna syften utan tillsammans vara i den gemensamma bilden av hur det är. Vi lever i de flagranta lögnernas tid och måste hitta sammanhang där vi kan lita på att det vi upplever är…