Till innehåll på sidan
Marika Palmdahl

Resiliens nu

Vi har så mycket fakta kring den globala uppvärmningen och förluster av biologisk mångfald men ändå fortsätter vi i mångt och mycket i samma spår. Marknaden regerar och människan köper. Hjulen snurrar och skapelsen surnar. Det verkar som om fakta inte biter på oss. Det behövs något annat.

Göteborg delar årligen ut ett av världens mest prestigefyllda pris för hållbarhet, WIN WIN Gothenburg Sustainability Award . I onsdags gjordes det på Gothenburg Climate Summit. Min kollega Maria och jag var där. Vi tog på oss kavajerna och försökte smälta in i affärsvärlden. Det var intressant att lyssna till alla dem som verkligen vill hållbarhet. Och ändå kände jag mig lite skeptisk. Okej att IKEA, som var på plats, har både sociala och ekologiska hållbarhetsmål och jobbar hårt för att hålla dem i hela produktionskedjan. Bra! Fint! Men vi snackar ändå om ett företag som är själva sinnebilden för “slit och släng”.  

En kort sammanfattning av konferensen här: 
Konsekvenserna av planetens ohälsa genom vår överkonsumtion ser vi redan nu.  
Koldioxidutsläpp, förlust av biologisk mångfald, sura hav, effekter av syntetiska substanser i biosfären, utsläpp av kväve och fosfor. Världen behöver snabb transformation. Snabb övergång till förnybar energi, restaurerande av ekosystem, ökad jämlikhet och jämställdhet, klimaträttvisa.  
Temat för årets konferens var banbrytande ledarskap för att nå denna transformation. I tider av oro och instabilitet talades det om tillitsfullt ledarskap, resilient ledarskap och förståelsebaserat ledarskap. Ett ledarskap som kan omfamna komplexitet, mångfald, bredda deltagandet och ansvarstagande. Det innebär ett ledarskap där man vågar ta risker, lyssna på de som är annorlunda/olika, vrida på perspektiven. På arbetsplatser är det ofta homogent därför att det skapar större effektivitet. Resiliens är att möta motstånd mot detta. Det kan vara att våga långsamhet och ifrågasättande. Det är i en sådan miljö som innovationer kan födas. Upptäckter som kan bli en del av den transformation världen behöver. Det skapar också en robust organisation. En mogen organisation som står pall i oro och som vågar ta beslut för ökad hållbarhet långsiktigt.   

Vi har så mycket fakta kring den globala uppvärmningen och förluster av biologisk mångfald men ändå fortsätter vi i mångt och mycket i samma spår. Marknaden regerar och människan köper. Hjulen snurrar och skapelsen surnar. Det verkar som om fakta inte biter på oss. Det behövs något annat. En inre längtan kanske? Känslan av att livet i dess olika former är heligt. Eller kanske syndamedvetenhet? Kanske både och? En förundran inför trädet, det levande vattnet, vårens ljud av fågelkvitter. En förundran som gör att vi saktar in. En upptäckt av en skuld till allt det.   

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *