Regnbågen


Som barn fascinerades jag av regnbågen, den som ser ut att binda ihop två platser. Vi känner alla också till regnbågsflaggan. De olika färgerna representerar mångfald, inkluderande, hopp och längtan. Regnbågsflaggan har också blivit en symol för HBT-rörelsen och står för stolthet och mångfald hos homosexuella, bisexuella och transpersoner samt för respekt för medmänniskor och tolerans. Natten till tisdag förra veckan målades den nedre trappan upp mot Härnösands domkyrka av någon/några i regnbågens färger. Det väckte stor uppmärksamhet. Genom massmedia och Facebook spreds nyheten om ”regnbågstrappan” i hela landet, ja långt ut i världen. Reaktionerna var positiva hos många. Det skapades också en Facebookgrupp med över 3000 gillanden för att rädda ”regnbågstrappan”.
Av formella och praktiska skäl var dock domkyrkoförsamlingen tvungen att ta bort färgen på trappan. Ett regelverk styr hur det får se ut, det var det formella skälet. Det praktiska skälet var att färgen lätt löstes i vatten och fastnade på skor. Vid kraftigt regn hade förmodligen färgen runnit ut på gatan nedanför.
I våra gudstjänster tar vi då och då upp de värden som regnbågsflaggan står för. Det var därför inte ett helt enkelt beslut att ta bort något som så många uppskattade. Då slog det mig att vi kanske skulle kunna fånga upp det budskap som målningen representerade. Därför har församlingen påbörjat ett arbete att ta fram en ”regnbågsmatta” som vi kan lägga utanför kyrkporten vid olika tillfällen, främst under sommarhalvåret. ”Regnbågsmattan” kan vara med och påminna om mångfald, inkluderande, hopp och längtan. En ”regnbågstrappa” som togs bort och annars snart hade regnat bort får alltså en efterföljare. Vi hoppas att snart kunna visa upp den. ”Se på regnbågen och prisa dess skapare! Praktfull är den i sin glans” (Syraks bok 43:11).

12 kommentarer

Elwa säger
15 september 2013 – 07:25

Den ser vi fram emot att få skåda!

ingrid pettersson säger
15 september 2013 – 07:31

Jag har en fundering om varför de homo-bi och trans sexuella måste ha sina egna flaggor och festivaler??

Hans Rosengren svarar
15 september 2017 – 08:13

Måste?
De har valt att göra det av flera goda skäl, som vi inte behöver gå in på här.
Det är deras, och naturligt alla andras, rätt att göra det.
Mycket märklig fråga!

Christina Meltin Westerlund säger
15 september 2013 – 07:42

Härligt engagemamg av vår domprost!
Jag är stolt över att ha en domprost med det öppna sinnelaget. För mig är detta sann kristendom.

Katarina Wiklund säger
15 september 2013 – 07:46

Tack Tor Frylmark, vår domprost, bra med en regnbågsmatta! Låt regnbågsmattan, pryda kyrktrappan ofta!Bra att du är tydlig!

Gunhild Nylander säger
15 september 2013 – 08:40

När Regnbågen fyller himlavalvet utbrister man alltid o se så vackert. Tack till Tor Frylmark som är så tydlig i sitt tal om varför man tvättade bort den otroligt vackra trappmålningen, så gläds jag åt att den får en uppföljare i form av en matta som jag hoppas ska få synas ofta.

Stefan Lindkvist säger
15 september 2013 – 09:53

Ett helt fantastiskt beslut. Det symbolvärde som en matta står för är fantastiskt och det gör mig stolt att tillhöra en sådan fantastisk kyrka.

Många tummar upp!!!

Linda Jonsson säger
15 september 2013 – 10:07

Mycket bra!

Mats Hermansson säger
15 september 2013 – 10:33

Vill bara uttrycka mitt stöd och min beundran för en klok kollega. Snyggt jobbat Tor!

Inger Wiberg säger
16 september 2013 – 02:41

Låter underbart! Ja jag tyckte det var synd när regnbågstrappan tvättades bort, jag såg den inte ute men gillade fotona och initiativet! förklaringen att färgen lätt rinner bort och att folk inte vill ha färg under skorna kan jag förstå nu när man fått en förklaring. Ser fram emot en regnbåge som vi kan ha glädjas åt länge =)

Sven Andersson säger
16 september 2013 – 05:02

Låt homosexuella, vänsterhänta, diabetiker och andra få vara precis som vanliga,
vettiga människor, som inte särskilt behöver ställas i focus. Ingen skall särskilt om-
huldas och ingen nedvärderas eller förnedras. Detta har väl alltid varit kyrkans
"linje", även om bibelns budskap och människors tyckanden kan ha lett fel.
Men "låt rätten flöda fram..." och ingen tillåtas bli skadegörare, som åsamkar kostna-
der - pengar som hellre kunde ha gått till t.ex. "världens barn"-insamlingen.

Christer Brodén säger
16 oktober 2013 – 09:21

"Radioprästen" Ludvig Jönsson (död 1985) var tidig med en ny syn på detta. I radio hörde jag honom önska en debatt om vad vi egentligen tror på. Jag ser debattfora på nätet, där människor grubblar över teologiska frågor.

Ett av många exempel, där ett inlägg från 15:e oktober är lite vasst, är http://filosofiforum.com/diskussionsforum/Bibeln-sager-10428?p=221529#p221529

Fortfarande är "Fråga prästen" stängd. Tillfälligt står det. En lång tillfällighet. Kan en domprost rekommendera något lämpligt debattfora för den teologiske grubblaren.

Rannug Noskirderf säger
6 augusti 2015 – 01:49

Tor Frylmark är helt klar i sim kristendom, mycket ligger, som jag förstår det, i den uppfostran han fick, m m .
Nu måste vi se verkligheten i vitögat i stiftets alla församlingar. Kyrkan måste ha Bibeln som grund och inga veliga utläggningar som ger falska bilder, utan rakt på sak; "Gud är kärleken". Tack Tor för din raka hållning och trofasta övertygelse, sånt behövs i dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *