Tal på 6 juni


Marcus Nylanders tal vid Nationaldagsfirandet i Dubai, Habtoor hotell 6 juni.

Det är väldigt roligt att få vara här, och få fira nationaldagen med er i Dubai. För mig är det en extra glädjande dag, då det både är min bröllopsdag och min frus födelsedag, och jag är glad att så många vill fira det med oss. Tack till SBC för ett fint nationaldagsarrangemang, tack till Jan för ditt tal. Jag kan anta, att vara ambassadör på nationaldagen är lite som att vara präst på julafton. Det blir väldigt många tal, där varje ska vara unikt och glädjande, men det tycker jag, efter att ha hört ett, att du lyckats bra med.

För nationaldagen är ingen enkel och självklar högtid, som är så lätt att tala om. Jag satt och googlade inför att jag skulle tala här idag, för liksom jag tror många andra, så kände jag mig till viss del osäker på vår nationaldags historia, dess omfång i Sverige och hur den firats genom åren. De flesta inlägg och diskussioner på nätet, handlade om ledighet. Om nationaldagen som helgdag, på bekostnad av Annandag Pingst, och huruvida man får fler, eller färre, lediga dagar under året på grund av detta. Jag måste säga att jag inte riktigt hängt med i den diskussionen, eftersom röda dagar i min kalender sällan innebär ledighet. Men jag tänker, att det måste handla om något mer. För om folk nu är lediga på nationaldagen, hur många firar den, vad gör man, och vad betyder dagen? Jag fann en undersökning från 2012 från Göteborgs universitet, som talar om detta. Den säger kort, att det är lite fler män än kvinnor som firar nationaldagen, vissa politiska hemvister mer än andra, och framför allt, invandrare från utomeuropeiska länder. Det tycker jag är intressant. Kanske handlar det om längtan efter hemkänsla, om att hitta ett sammanhang där man hör hemma, där man delar en gemensam identitet.

Här idag, när vi själva står som invandrare i ett land långt från Sverige, så kan vi finna den hemkänslan hos varandra. Hos våra symboler, vår mat och vårt språk. Jag läste på en hemsida ett citat om vår kanske tydligaste symbol: ”I vårt land, och i denna samhörighet över gränserna förblir flaggan vår främsta symbol för Sverige och därmed för de demokratiska värdena som förenar oss – fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter.” Och det är just det som korset i flaggan betyder, vad det vill säga oss, även idag: det talar om fred, frihet och respekt för människor. Så då blir flaggan, och vår nationaldag idag, inte bara att fira vårt eget land och arv, inte bara, att vara lediga, även om det är viktiga saker. Flaggan och nationaldagen som den viftas på, blir också en påminnelse, och en önskan, om att visa respekt och fred till andra, att värna öppenheten, och att bygga gemenskap över gränser, både när vi hissar den i vårt hemland, och i ett land som här där vi är gäster. Så Gud välsigne vår nationaldag, vårt land Sverige, och alla som kallar det hemma, oavsett om de precis kommit dit eller bott i generationer, både de som bor hemma eller utomlands. Gud välsigne er, och vår gemenskap här idag._Q4A9745Foto: Alex & Martin /IKON

En kommentar

Göran säger
8 juni 2015 – 08:26

Vilket jättefint tal Marcus!!

dubai svarar
9 juni 2017 – 11:15

Tack!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *