Den andra morgonen har tidsklockan kommit mer i fas och nu har solen precis lyft och morgonrodnaden ger ett rosa skimmer över havet och bukten där Havanna ligger. Vi är 400 deltagare från 180 olika kyrkor i Latin och Mellanamerika och några samarbetspartner från Europa för CLAI:s generalförsamling (Latinamerikas kristna råd) samlade på hotell Habana Libre, det gamla Hilton, där Fidel Castro använde högsta våningen som sitt första regeringskontor. Hotellet reser sig högt över omgivande byggnader och mitt rum som jag delar med en spansk teolog och journalist ger en magnifik utsikt över hela Havanna.
Utanför ser man många av de kvarvarande amerikanarna i olika skick åka förbi. Igår kväll fick vi se ett bröllopsfölje. Först en tjusig cheva med brudparet i, därefter ett tiotal trehjulingar med bröllopsgästerna.
Första dagen avslutades med en spännande avslutningskonsert med lärare och elever från Cubas musikkonservatorier på Cubas nationalteater. Den bjöd på allt från Mozart till moder klassisk musik från Cuba samt jazz.
Det var skönt att rensa hjärnan efter en heldags föredrag, plenarsamtal och grupparbeten från 8 -19 kring temat ”Kyrkorna och sexuella och reproduktiva rättigheter”.
CLAI:s två första dagar utgörs av en kontinental konsultation kring detta ämne i ett nära samarbete med FN och ett av denna organisations program UNFPA (United Nations fond for Population) jämförbart med UNICEF, som arbetar med kvinnor och rätten till sexuell och reproduktiv hälsa. Enligt organisationens ledare dr Kate Gilmore utgör detta en av grunderna för de övriga utvecklingsprogrammen inom FN. Dr. Gilmore kom med skrämmande siffror. Av 210 miljoner födslar på jorden under ett år, är 34 miljoner oönskade. 1,6 milj osäkra aborter utförs, vilket leder till 47.000 dödsfall. Latinamerika och Mellanamerika har den största procenten oönskade graviditeter. Därför är UNFPA mycket angelägna om samarbete med kyrkorna genom CLAI. Samarbetet bygger på ett FN-dokument från Kairo 1994 och på 20 år har det hänt alldeles för lite enl. dr Gilmore. En guidebok som CLAI tillsammans med FN tagit fram och presenterades som hjälp för kyrkornas fortsatta arbete i frågan. I den finns fakta, analyser av situationen, bibelstudier och teologiska kommentarer. Samtalen i grupper för hur man går vidare med arbetet i kyrkorna i de olika regionerna blev intensiv och konstruktiv. Ikväll tas ett gemensamt uttalande för CLAI vilket också diskuterades och förbättrades.
För mig var det särskilt intressant att se FN:s förtroende och förhoppning på CLAIs arbete via kyrkorna och det känns glädjande att vi kan stödja organisationen, samtidigt som vi får många impulser att arbeta vidare med hemma oss. Från morgonbönen ledd av en engagerad kvinnlig präst från Costa Rica, tar jag med mig ett citat från den brasilianske teologen Leonardo Boff :”Ekumeniken är den enda möjligheten till integration”.
Kors från El Salvador med texter om lidandet i dagens El de Campo med Svenska kyrkans utsände i Brasilien Adriana Gastellu Camp.
Fredrik Lautmann, präst på ekumenikenheten bloggar från Latinamerikas kristna råds generalförsamling som denna vecka möts i Havanna.
Lämna ett svar