Adriana Gastellú Camp är utsänd för att vara kontaktperson för Svenska kyrkans partner i Latinamerika, tex organisationen COMIN, som sedan mer än 30 år, arbetar bland urfolket i Brasilien. COMIN har sina rötter i den lutherska kyrkan IECLB men har en egen styrelse och är självständig från kyrkan.
Att prata om det goda livet för urfolket i Brasilien betyder inte samma sak som att ha ett bra liv.” Det goda livet har att göra med drömmar, med längtan, med gemenskap och samhörighet.” Ingen kan leva ett gott liv ensam. Livet är för att delas med andra”, säger Rosalina Kasu Fej. Hon tillhör Kaingang-indianerna som bor i södra Brasilien. ”Vi kan helt enkelt inte spara på något. Om någon har mat, kläder eller något annat, måste vi bara dela med varandra. Vi gillar att äta tillsammans. Därför har det goda livet för oss Kaingang att göra med delandet och gemensamma måltider” – tilläger Rosalina.
Var inte detta också Jesus budskap? Var det inte Jesus som ofta åt med andra människor och delade gemenskap med sina vänner? Det var ju han som utmanade oss att inte bli oroliga för morgondagen och att inte skaffa skatter på jorden. Är inte detta vad Kaingang-folket gör?
För urfolket i Brasilien är det goda livet relaterat till omgivningen, till skogen och floden, till fiskarna och frukterna. Det goda livet har att göra med att respektera jordens ekosystem. Det är människornas girighet som leder till att skogen skövlas, vattenkällorna privatiseras och marken delas i stora arealer bland några få. Det är svårt att leva det goda livet i den verklighet, både för oss och för urfolket i Brasilien.
Mellan den första september och andra söndagen i oktober ber kyrkorna i Europa för skapelsens bevarande . Detta sker i en tid då världen står inför en gigantisk uppgift att dela jordens tillgångar både uthålligt och rättvist, skriver Sveriges Kristna Råd på sin hemsida.
I en tid av krigshot och fragmentisering blir vi påminda om hur sårbara vi är och hur snabbt människor och naturen kan drabbas av destruktion och lidande.
De ekumeniska kontakterna som Svenska kyrkan har förmånen att ha, så som kontakten med urfolken i Brasilien, kan hjälpa oss att inse hur långt från det goda livet vi kan vara ibland.
Låt oss därför be med Sveriges kristna Råd:
Gud, din jord frambringar mat för alla.
Tack för det vi får.
Lär oss att duka ett gemensamt bord i världen,
som alla kan resa sig mätta ifrån.
Amen
Lämna ett svar