Till innehåll på sidan
Jenny Sjögreen

Förändring

Nils Malmström är en av deltagarna på Global Ecumenical Theological Institute GETI här i Sydkorea. Han har läst teologi på Lunds Universitet och tagit en del kurser i Missionsvetenskap där han undersökt och skrivit om afrikanska kyrkor i Sverige. Jobbar för närvarande som lärare på högstadiet. Har ett stort intresse för hur Svenska Kyrkans roll kan utvecklas i det förändrade religiösa landskapet vi har i Sverige och hur detta också relaterar till den utvecklingen av kristendomen globalt.

-Vilka förändringar tycker du man kan se inom Kristendomen de senaste decenniet?

George från den ortodoxa kyrkan i Vitryssland tittar förvånat på doktor Woo från Korea som leder den lilla studiegrupp jag hamnat i under vårt program inom GETI (Global Ecumenical Theological Institute) som nu landat i Busan efter några dagar i Seoul.

-Jag förstår inte frågan, kristendomen kan aldrig förändras. Vi har firat gudstjänst enligt samma liturgi i 100 tals år.

-Men vilka saker har förändrats i ditt land de senaste åren och hur har det påverkar din kyrka, kommenterar Femke från Nederländerna.

George skiner upp och börjar berätta om hur flera människor idag kommer till gudstjänsterna och hur hans kyrka också börjat jobba med folk som har problem med droger. Octavia från Oklahoma tar ordet och börjar beskriva situationen in sin metodistkyrka i USA som främst består av afro-amerikaner och där medelålder är hög runt 75. (Hon har flera 100 åringar i församlingen) och hur de brottas med att få ungdomar till kyrkan.

Så går vi bordet runt och får höra historier från Hong Kong, Nederländerna, Vietnam, Sverige, Tyskland och Syd-Korea. Vi lyssnar, ställer frågor, skrattar och försöker ta till oss av varandras erfarenheter och enas  slutligen om att Kristendomen har gått igenom betydande förändringar de senaste åren men att det ser väldigt olika ut beroende var man är i världen. Benjamin från Tyskland får sista ordet och säger att varje förändring kan ses som något negativt men också något positivt om de får oss att tänka i nya banor.

Detta är verkligen ekumenik i dess bästa form, att i mer än två veckor få möjlighet att prata, lyssna och dela tillsammans med unga teologer från hela världen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.