Det är bibelstudium. Inför Kyrkornas Världsråds generalförsamling har förberedelser, utifrån temat ”Livets Gud, led oss till rättvisa och fred”, gjorts och finns samlade i en bok enkel att ladda ner och fullt möjlig att använda för egen reflektion och i grupp hemmavid.
Dagens tema rör sig kring trädet och vi läser om livets träd i 1 Mosebok kap 2. Vi får alla presentera oss med förnamn och något kort om en trädgård eller träd i vår närhet. Jag tänker på eken som står mellan huset jag bor och Essingeleden och på vattnet som omgärdar. Andra berättar om den vilda skogen utanför huset i Indien, om krukväxter på 24e våningen i Sidney och om oaser i ökenlandskap. Vi kommer verkligen från hela världen.
Så kommer vi till texten. Det finns en kommentar om genus. Bibelöversättningen skriver om Gud som skapar mannen. ”Det fattas något” säger vår bibelstudieledare och syftar på fortsättningen –om kvinnan som skapas från mannen. Det händer något i rummet. Inte bara jag reagerar, så enkelt får man inte göra det. I grundtextens hebreiska står mer. En deltagare påpekar att det står jordvarelse/ människa. Först i någon vers senare blir det man och kvinna. Det hänger kvar i luften när ledare fortsätter med sina sista punkter och vi blir indelade i mindre grupper med några frågor om våra sammanhang och kopplingen till rättvisa och fred och denna text.
Jag funderar om jag ska säga något mer. Det handlar om människosyn. Någon annan tar ordet, vi pratar om liv och död, om ordning och kaos, om ansvar och konsekvenser av val. Det är ärligt och utmanande. Min fråga försvinner. Den är inte oviktig, den utmanar också, men det är inte gruppens fråga.
Och när vi skyndar till auditoriet för att lyssna på Koreas premiärminister kan jag bara känna tacksamhet över denna möjlighet till möten bortom de egna tolkningsramarna. Att vara Kyrka är inget vi kan vara ensamma, att vara Kyrka är något vi är tillsammans, något vi gör tillsammans. I det egna sammanhanget -Gud föds in världen, in i min och din kontext, men också in i det gemensamma sammanhanget -in i vår värld. Som är större än min eller din. Som blir mer än summan av dig och mig och alla andra som delar den.
Lämna ett svar