Till innehåll på sidan
Jenny Sjögreen

Teologer

Kerstin Pihl jobbar bland annat med utbildningsfrågor med Svenska kyrkans partnerkyrkor i asien och afrika. Hon har varit med och lett Global Ecumenical Theological Institute  (GETI), som samlat yngre teoeloger från hela världen i samband med Kyrkornas Världsråds generalförsamling i Sydkorea.

”Vem var den förste teologen i Bibeln? Ormen. Men ormen missbrukade teologin, som så många andra har gjort sedan dess. Var med och skapa en god teologi som leder till rättvisa och fred.

Låt tron växa, inte krympa. Jesus ifrågasatte lagen som delade människor i olika kategorier. Kan vi göra det också? ”   ”JAAA”, blev det tydliga svaret från de ca 300 deltagarna. Det var de koreanska värdarna som hälsade oss välkomna med dessa ord  och utmanade oss inför de kommande 15 dagarna. Själva GETI bestod av 200 yngre teologer från olika delar av världen och från olika kyrkor samt  gruppledare. Denna grupp mötte det koreanska samhället, den koreanska kyrkan, ekumenisk teologi, asiatisk teologi, koreansk teologi och inte minst – varandra.

Samtidigt pågick ett KETI, en koreansk parallell. Intresset hade varit så stort att de fick skapa ett eget institut utöver de 20 koreaner som var med i GETI.

För många deltagare  blev betydelsen av ekumenik tydlig under dessa två veckor. En koreansk föreläsare förklarade att ordet ekonomi på koreanska betyder:  den egna kroppen som helhet, hela familjen, hela samhället eller hela världen.  Oikumene är hela den bebodda världen och vi är beroende av varandra för att kunna leva. Kristen tro handlar om en personlig relation till Kristus, men den är alltid kopplad till Kristi kropp och det handlar också om hela den bebodda världen, med hela Guds skapelse.

Föreläsare utmanade och det blev spännande diskussioner i grupper där deltagarna kom med mycket olika bakgrunder. Ibland blev det ganska stilla reflektioner t ex då en  kinesisk konstnär berättade om hur han fann sin kristna tro. Under kulturrevolutionen skulle han arbeta på åkrarna och han var för svag för det. Eftersom han kunde måla, föreslog han att han skulle få göra det och de satte honom på att måla bilder på Mao. På kvällarna smygstuderade han konst och fann Rafaels ”Madonna”. Denna bild förmedlade det han saknade i livet – frid och kärlek. Det blev fina samtal efter detta om hur man finner en tro, hur man vittnar osv.

Det är mycket folk i de koreanska kyrkorna och de har många frivilliga medarbetare och stora visioner. Som svenskkyrklig funderar jag då över Svenska kyrkans visioner.  En av församlingarna jag besökte, hade satt som mål att de skulle gå från 6500 medlemmar 2013 till  24.400 medlemmar  2020. Det handlade inte bara om siffror utan mycket om hur man skulle sprida Guds kärlek.  Varför hörs det så lite om våra visioner, för de måste väl finnas? Mest hör man om hur vi ska förändra strukturerna och klara av det minskande medlemsantalet. Det var inspirerande att möta denna frimodighet och entusiasm som fanns och hela gruppen av 200, nämnde detta som en av de starka upplevelserna.

En annan fråga jag har är: Varför ser jag aldrig någon svensk teologstudent på teologiska institutioner ute i världen? Tänk att få studera en termin eller två och få ta del av en annan kultur och få inspiration av deras teologi!

Att delta i Kyrkornas Världsråds Generalförsamling och höra om de viktiga frågor som där tas upp, var också en ögonöppnare för många av deltagarna och gav inspiration till fortsatt ekumeniskt arbete. GETI-deltagarna skrev till generalförsamlingen att GETI bör fortsätta och deltagarna var också beredda att bidra ekonomiskt för att fler GETI ska kunna hållas så att fler får ta del av detta. Alla var överens om att det var bland det mest viktiga de varit med om som teologistudenter och vi hoppas alla på fler ska få samma möjlighet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.