Stärkta relationer, ökad vänskap och ett innehåll som ger ökad kunskap om varandra och därmed ett bidrag till att motverka polarisering och stärka tilliten, det är något av värdet Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges Kristna Råd ser i Svenska kyrkans samtalsdagar med ortodoxa kyrkor i Sverige.
Varje år under trettio års tid har Svenska kyrkan anordnat samtalsdagar tillsammans med företrädare från olika ortodoxa kyrkor i Sverige. Nu i höst blir det 31:a året i rad som dessa samtalsdagar anordnas.
Syftet med samtalsdagarna är att lära känna varandra mellan Svenska kyrkan och ortodoxa kyrkor i Sverige och att lyfta det lokala ekumeniska arbetet i ett stift mellan Svenska kyrkan och ortodoxa församlingar.
När samtalsdagarna anordnades 2021 så intervjuades några som var med på plats i Skara stift om vad samtalsdagarna handlar om och vad de kan betyda var en av deltagarna vi intervjuade. Utöver ovan nämnda Sofia Camnerin kan du ta del av vad Josef Bunyemen från den syrisk-ortodoxa församlingen i Lidköping, Maria Koch från Svenska kyrkan i Skövde och Yohanna Boutros från koptiska församlingen i Norrköping tänker om samtalsdagarna.
En stor del av upplägget av samtalsdagarna är två föredrag, ett av föredragshållare från någon ortodox tradition och ett föredrag av någon från Svenskkyrklig tradition. I Skara var temat traditionsförmedling med koppling till bibelordet Det vi har sett och hört förkunnar vi för er, för att också ni skall vara med i vår gemenskap, som är en gemenskap med Fadern och hans son Jesus Kristus ur 1 Johannesbrevet 1:3.
Dr Grant White och fader Serafim Smensgård från S:t Ignatiosakademin gav en inblick i hur de arbetar med den ortodoxa traditionen med en ganska dynamisk förståelse av traditionsbegreppet mot hur vi som Svenska kyrkliga kanske ofta uppfattar en ortodox förståelse av tradition som ganska ”monolitisk”. De uttrycker också sin glädje över hur den akademiska högskolemodellen kan kompletteras med den ganska skandinaviska folkhögskolemodellen för bildning. Det kommer bli intressant att följa hur den utbildningsformen kan komma att prägla Sveriges ortodoxa församlingar genom dess präster och andra medarbetare framöver.
Astrid Antesten som arbetat som lärare i pedagogik på Svenska kyrkans utbildningsinstitut har nära följt svenskkyrklig traditionsförmedlings utveckling i mer än 30 år. Hon ger en gedigen exposé över hur vi i Svenska kyrkan arbetat metodologiskt och praktiskt med och tänkt teologiskt och pedagogiskt om vår traditionsförmedling de senaste decennierna, inte minst som bakgrund till biskopsbrevet om lärande och undervisning.
Deltagande i samtalsdagarna kan bara ske genom inbjudan. Det ryms helt enkelt inte att ta emot alla som skulle önska vara med om det var fri anmälan. De ortodoxa kyrkorna får inbjudan att skicka representanter till samtalsdagarna och i det Svenska kyrkliga stift som är värd för årets samtalsdagar får ett antal svenskkyrkliga församlingar skicka representanter från församlingen och från de ortodoxa församlingar som man har samverkan med. Till detta bjuds några observatörer från Sveriges Kristna Råd med.
Men på detta sätt via inspelningarna ovan kan du ta del av och få en inblick i vad samtalsdagarna är och handlar om.
Lämna ett svar