• Ekumenikbloggen
  • Henrik Grape: ”Skapelsetid – låt rätten flöda fram”
Till innehåll på sidan
thereseweisz

Henrik Grape: ”Skapelsetid – låt rätten flöda fram”


Sommaren 2023 uppmättes den högsta medeltemperaturen på jorden någonsin under juli månad. Det blev den varmaste månaden sedan i alla fall mitten av 1800-talet och kanske den varmaste på 100 000 år. Det kanske inte låter så farligt men med tanke på hur mycket ekosystemen påverkas av höjda globala medeltemperaturer så borde det få även den mest skeptiska att bli lite oroad. Nyheterna under 2023 har varit fulla av naturkatastrofer i form av torka och översvämningar som kommer tätare och intensivare än tidigare. Allt följer de modeller som klimatforskningen har gett oss tidigare. Kanske bara lite snabbare än vad man trott.

Skapelseberättelserna som bibeln förmedlar har bidragit till vår syn på naturen och människan. Genom historien har skapelsens storhet varit trygg. Under den tid som texterna och teologin har utvecklats så har klimatet varit ganska förutsägbart. De senaste 10 000 åren har varit trygga och gynnsamma för mänskligt liv. Men under det senaste århundradet – kanske särskilt sedan 1950-talet – har människan gått från att vara trygg med en skapelse som gett oss förutsättningar för ett bra liv till att komma närmare en tillvaro där det börja darra. Det har visat sig att ekosystemen är känsliga för människans framfart. Den skapelse som vi fått som gåva att leva av och förvalta vilar inte längre på samma självklara grund då människan som art har en påverkan på hela jordens ekosystem och framtiden ligger i våra händer.

Att fira Skapelsetid är att förundra sig över Skapelsens skönhet och att ge oss tid att inse hur beroende allt liv är av att ekosystemen fungerar. Men det är också en tid för att ställa kritiska frågor kring hur vi som människor blundar inför att vår framfart håller på att trasa sönder det förutsättningarna för våra och andras liv.

Skrapar vi lite på ytan av de utmaningar vi står inför så visar det sig att mycket av ansvaret för att vända utvecklingen ligger hos den rika världen. Här är trycket högst på ekosystemen genom vår konsumtion och vår blindhet för att planeten har gränser. Rättvisa är den viktigaste komponenten för att klara omställningen. Vi i vår del av världen står för mycket högre utsläpp av växthusgaser än vad exempelvis en medelafrikan gör. Utsläpp som medför större tryck på klimatet. Lägg sedan till att följderna av ett förändrat klimat blir ännu svårare att anpassa sig till för de som redan nu inte har tillräcklig ekonomi eller infrastruktur. Därför handlar Skapelsetid i år, mer än någonsin, om att låta rätten välla fram. Klimaträttvisa handlar om rätt och rättfärdighet.

Det finns många perspektiv som snurrar runt klimatfrågan men från kyrkornas håll så handlar det om livets gåva som vi fått att dela. Med varandra och med allt liv som skapelsen rymmer. Den räcker åt alla om vi delar den rättvist och klokt.

”Men låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström!”

Läs mer och ta del av resursmaterial som du kan använda för att fira Skapelsetid 2023 i din församling.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.