301 blev Armenien det första officiellt kristna landet. Armenierna har dock under historien utsatts av mäktiga imperier. 1915 ägde det ökända folkmordet rum under ottomanska rikets fall då en och halv miljon armenier dödades. Efter Sovjetunionens sammanbrott uppkom spänningar mellan de forna sovjetrepublikerna Azerbajdzjan och Armenien över gränsområdet Artsakh (Nagorno Karabach). Befolkningen är övervägande armenisk sedan årtusenden. I september 2023 invaderade Azerbajdzjan och 120 000 armenier fördrevs till Armenien. Azerbajdzjan anklagas för att inte respektera krigslagar om behandlingen av tillfångatagna soldater och för att förstöra kyrkor, kloster, begravningsplatser och de kors-stenar som är karaktäristiska armeniska kristna symboler. För många armenier väcker detta minnen av det armeniska folkmordet. Sådana försök att utplana ett folks kultur ses som en del av folkmord.

Biskop Mikael Mogren i Västerås besökte Armenien i maj 2024 för att främja kontakten med kyrkan där och på nära håll se hur man hanterar flyktingkrisen.
Armenisk apostoliska kyrkans patriark Karekin II har bett Kyrkornas världsråd ordna en konferens för att uppmärksamma det pågående utplånandet av det armeniska kristna arvet. Konferensen genomfördes nyligen i Bern, Schweiz. Den samlade deltagare från flera medlemskyrkor i Kyrkornas världsråd som på olika sätt har engagerat sig i Armeniens situation, bl a Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd. Framstående experter både på armenisk historia och kultur, frågor om konflikter, mänskliga rättigheter och krigsbrott, samt betydelsen av historia och kultur i krig och konflikter, deltog. Flera bidrag belyste situationen utifrån interreligiösa perspektiv.
Konferensen pekade i ett uttalande på vad kyrkorna skulle kunna göra:
· bedriva uthålligt påverkansarbete för skydd av det armeniska kristna arvet
· bygga interreligiösa och interkulturella samarbetsformer för att arbeta för fred och rättvisa
· stödja mekanismer för övergången till rättvisa, och för att ställa krav på sanning om det som gjorts och ersättning för det som förstörts
· mobilisera våra institutioner, kyrkor och nätverk för att hävda alla religiösa och kulturella traditioners helgd
Uttalandet kan läsas i si helhet på Kyrkornas världsråds hemsida: Final Statement of the International Conference on the Preservation of Armenian Religious, Cultural and Historical Heritage in Artsakh/Nagorno Karabakh | World Council of Churches
En utmaning att visa solidaritet med kristna som också finns här i Sverige och som känner oro och sorg över det som hotar både människor och viktiga uttryck för deras identitet.
Christopher Meakin
Domprost emeritus
Lämna ett svar