Till innehåll på sidan
thereseweisz

Global Christian Forum på besök i Uppsala

Christian Forum vill skapa en mötesplats mellan den organiserade ekumeniska rörelsen och alla de kyrkor som står utanför denna. Nu är man på gång att planera för ett stort sådant möte i Ghana 2024.


Från vänster Karin Sarja, avdelningschef för Avdelningen för kyrkoliv; Casely Essamuah, Secretary för Christian Global Forum; Jakob Evertsson, handläggare ekumenik; Peter Lindvall, enhetschef, enheten för pastoral utveckling med ekumenik; Wes Granberg-Michaelson, President för Global Christian Foundation.

I början av mars fick kyrkokansliet besök av ledningen för Global Christian Forum (GCF). Det samtalades med deras företrädare Casely Essamuah och Wes Granberg-Michaelson om olika utmaningar för dagens ekumeniska rörelse globalt. Essamuah är anställd som Secretary för Christian Global Forum med ansvar för det dagliga arbetet och Granberg-Michaelson fungerar som President för Global Christian Foundation.

Ursprungligen grundades Global Christian Forum år 1998 som ett resultat av Kyrkornas Världsråds generalförsamling i Harare. De fyra ”grundpelarna” för GCF är Kyrkornas Världsråd, Romersk-katolska kyrkan, Världsevangeliska alliansen och den Internationella pingstgemenskapen. Det har sedan dess begynnelse varit ett forum och en öppen plats för samtal vilket också de fyra pelarna vill bevara i framtiden. Framför allt handlar det om att nå så kallade megakyrkor och migrantkyrkor som är på stadig tillväxt i världen. Även i Sverige har denna typ av kyrkor ökat snabbt under senare år vilket till stor del beror på migration. Som Granberg-Michaelson påpekar vill man hitta nya vägar att möta dessa kyrkor utan att tvinga dem att passa in i en mall. För detta syfte har tre så kallade ”Global Gatherings” arrangerats. Det senaste ägde rum i Bogotá, Colombia år 2018 och hade representanter från Svenska kyrkan närvarande. Nästa möte kommer att äga rum i Accra, Ghana under 2024. Vid sidan av de globala mötena vill man också stärka GCF regionalt. Därför anordnas regionala konsultationer i olika delar av världen, det senaste i Sydkorea under det förra året.

Wes Granberg-Michaelson beskrev tre pågående rörelser som utmanar ekumeniken: 1) Det sker ett historiskt skifte i geografisk representation av kyrkor i dag som vi nyligen har börjat förstå. Afrika har nu ersatt Latinamerika som det största kristna centrat i världen. 2) Ett teologiskt skifte har skett genom en framväxt av pentekostala karismatiska kyrkor. De platser där denna växt sker är dock inte särskilt ekumeniska för närvarande. 3) Stora organisatoriska förändringar sker mot självständiga kyrkor som inte passar in i våra mallar som är baserade på mer traditionella kyrkostrukturer. Allt detta gör sammantaget att samverkan via de ekumeniska organisationerna har blivit mycket mer utmanande.

Mot bakgrund av denna utveckling arbetar Christian Global Forum med att försöka få de nya evangelikala och pentekostala kyrkorna ”till bordet” vilket inte så ofta har gjorts tidigare enligt Casely Essamuah. Målet är att samtalen ska äga rum i en kontext bestående av 50 % traditionella kyrkor och 50 % nya kyrkor. En metod som används av GCF är ”sharing faith stories” – att fokusera på att dela berättelser om hur Gud påverkar våra liv snarare än diskussioner om olika gränsdragningar mellan traditioner. Delvis påminner metoden om den receptiva ekumenikens tillvägagångssätt men här är det akademiska mer nedtonat. Vad metoden i praktiken innebär är att samtal sker i mindre grupper som utformas för att få regional spridning och en kyrklig spännvidd. Inom dessa grupper ges varje deltagare tid att dela sin egen trosberättelse med de övriga. Relationer och tillit kan på så sätt skapas vilket man sedan kan bygga vidare på. De betonar att denna metod inte ersätter utan kompletterar andra invanda metodologier genom att bland annat fästa vikt vid etablering av tillit mellan deltagarna. GCF innebär en modell för deltagande snarare än medlemskap i en organisation.

Även om Global Christian Forum inte är en vanlig organisation med en formell stadga och många anställda så behövs en solid ekonomi som kan möjliggöra dess arbete. Den enda heltidsanställda är just nu Casely Essamuah och utöver honom finns det ett par deltidsanställda som arbetar med information, administration och kommunikation. Man hoppas i framtiden kunna anställa en ytterligare person för att arbeta med de stora konferenserna som tar mycket tid i anspråk. Ekonomiskt stöd från olika håll är avgörande för att kunna bygga en solid bas för arbetet. Besöken i olika länder handlar enligt Essamuah om att bygga partnerskap med kyrkor för det framtida arbetet. Syftet är dock inte att bli en ytterligare organisation i raden av andra som kostar mycket pengar utan det centrala är att erbjuda en plattform för samtal för en begränsad budget. Svenska kyrkan ger redan nu ekonomiskt stöd till GCF och ingår därmed i detta partnerskap av kyrkor. Besöket var även ett led i att förverkliga det som står i Svenska kyrkans plattform för ekumenik och interreligiös samverkan om att knyta närmare kontakter med Global Christian Forum.

Jakob Evertsson, teologisk sekreterare vid enheten för pastoral utveckling och ekumenik

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.