Till innehåll på sidan
jakobevertsson

Kyrkoledarbesök från Brasilien

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Brasilien (IECLB) firar snart 200 år av närvaro i landet. Dess kyrkopresidenten, Silvia Genz, besökte Uppsala under fyra dagar i början av maj och samtalade med ärkebiskopen Martin Modéus och andra medarbetare om gemensamma angelägenheter för de båda kyrkorna i en tid av förändring.


IECLB:s kyrkopresident Silvia Genz samtalar med ärkebiskop Martin Modéus med tolkning av Anders Lindow

Under fyra intensiva och soliga vårdagar utbytte Svenska kyrkan erfarenheter och tankar med Brasiliens evangelisk-lutherska kyrkas första kvinnliga kyrkopresident, motsvarande ärkebiskop, Silvia Genz. Besöket var en respons på den resa dåvarande ärkebiskopen Antje Jackélen gjorde år 2019 när hon inbjöds att vara huvudtalare på IECLB:s årsmöte. Den nuvarande ärkebiskopen Martin Modéus hade också bjudit in Silvia till sin mottagning vilket återgäldades med besöket i Sverige. Mötet har till sist sin grund i att det under lång tid har funnits ett nära teologiskt, ekumeniskt och praktiskt samarbete mellan Svenska kyrkan och IECLB.

Besöket i Uppsala inleddes under fredagen med en formell hälsning från Sveriges Drottning Silvia, med anledning av att hon informerats om besöket i förväg. Anledningen till det var att Hennes Majestäts familjebakgrund och uppväxt i Brasilien. Därefter introducerades kyrkopresidenten i Svenska kyrkan, dess historiska bakgrund och utmaningar idag. I båda kyrkorna konstaterades det att engagemang i sociala frågor kan leda till kritik från vissa grupperingar. Sedan diskuterades Svenska kyrkans arbete med samernas försoningsprocess och även där finns det beröringspunkter till IECLB:s arbete med urfolksfrågor. Ett samtal fördes även om Utlandskyrkans långvariga arbete i Brasilien som just nu är statt i förändring. Avslutningsvis fördes ett längre privat samtal mellan Ärkebiskop Martin Modéus och Silvia Genz. Samtalet mellan de båda kyrkoledarna fortsatte därefter under en middag i ärkebiskopsgården tillsammans med övriga närvarande (se bilden ovan) då många olika teman av vikt för de båda kyrkorna berördes. I samband med ett församlingsbesök till Gottsunda församling nästa dag fick Silvia möta Kyrkvaktmästare Martha Jacobsson som hälsade välkommen på portugisiska. Hon deltog år 2016 i Ung i den världsvida kyrkan, ett utbytesprogram mellan unga från olika världsdelar i vilket den lutherska kyrkan i Brasilien vid den tidpunkten ingick. Något som överraskade oss var att Martha dessutom hade gjort sin praktik i Silvias egen hemstad i södra Brasilien.

Den evangelisk-lutherska kyrkan i Brasilien firar snart 200 år av närvaro i landet vilket är lång tid för en luthersk kyrka i en sydamerikansk kontext. Redan år 1824 bildades kyrkan som en migrantkyrka av främst europeiska invandrare och år 2024 kommer alltså 200-årsjubiléet att firas. Idag består kyrkan dock av en bredare grupp aktiva människor och benämns därför som ”IECLB: Igreja de Jesus Cristo” eller ”IECLB: Jesu Kristi kyrka”. Även om det förekommer både stora och små kyrkor i stiften så är majoriteten av dem relativt små med alltför trånga lokaler för de många kyrkobesökarna. Förutom söndaglig mässa streamar IECLB en gudstjänst varje söndag från någon del av kyrkan. Varje dag sänds även en kortare meditation på två minuter och en skriven andakt publiceras varje dag på Facebook och Instagram. För de unga anordnar man utöver de vanliga aktiviteterna olika tematiska grupper som möts och samtalar med varandra digitalt. Detta anses även vara ett sätt att rekrytera blivande medarbetare för framtiden.

På bilden från vänster: Johanna Holmlund Lautmann, bitr. avdelningschef för Utlandskyrkan, Peter Lindvall, enhetschef för enheten för pastoral utveckling med ekumenik, Karin Sarja, avdelningschef för avdelningen för kyrkoliv, kyrkopresident Silvia Genz, ärkebiskop Martin Modéus, bitr. avdelningschef för Act Svenska kyrkan, Eva Ekelund, Jakob Evertsson, teologisk sekreterare, Anders Lindow, kyrkoherde och tolk under dagarna.
På bilden från vänster: Johanna Holmlund Lautmann, bitr. avdelningschef för Utlandskyrkan, Peter Lindvall, enhetschef för enheten för pastoral utveckling med ekumenik, Karin Sarja, avdelningschef för avdelningen för kyrkoliv, kyrkopresident Silvia Genz, ärkebiskop Martin Modéus, bitr. avdelningschef för Act Svenska kyrkan, Eva Ekelund, Jakob Evertsson, teologisk sekreterare, Anders Lindow, kyrkoherde och tolk under dagarna.

Antalet medlemmar nationellt är omkring 680 000 personer och av dessa är hela 30.000 kvinnor inskrivna som volontärer men de är troligen fler säger kyrkopresident Silvia. 1500 personer är anställda och i det inräknas pensionerade pastorer som utgör en ansenlig del. På nationell nivå är det endast 40 heltidsanställda. Även om det finns likheter är situationen på flera sätt helt olik den svenskyrkliga kontexten. Verksamheten bygger på gåvor från de aktiva medlemmarna men man tar inte upp en kyrkoavgift som hos oss. Huvuddelen av medlemmarna är relativt fattiga och det innebär att människor ger vad man kan till församlingen. En del av gåvomedlen tillfaller den nationella nivån. Självklart blir det därmed svårt att planera verksamheten på längre sikt. Det finns precis som hos oss svårigheter att rekrytera nya medarbetare. Teologistuderande kan få studielån genom kyrkan men de behöver betalas tillbaka genom att fullgöra ett antal år i kyrklig tjänst. Att då bli sjuk eller inte slutföra sina studier kan riskera att drabba individen hårt ekonomiskt, menar Silvia Genz. Något som oroade kyrkopresidenten var de stora framgångar som hyperevangelikala pingstkyrkor rönt på senare tid där de aktiva i vissa fall till och med uppmuntrades till att bära vapen för att försvara sig. IECLB har valt en diplomatisk väg där man inte ger sig in i debatter mer än nödvändigt utan främst utför sitt arbete i praktiken. Den politiska höger-vänsterskalan skär nämligen genom hela det brasilianska samhället och har skapat en svår situation.

I samband med söndagens mässa i Uppsala domkyrka höll Silvia Genz ett tal. Hon uttryckte då sin tacksamhet över besöket och mötet med ärkebiskopen: ”Jag känner glädje och tacksamhet över att få träffa människor från vår systerkyrka, Svenska kyrkan. Jag tackar ärkebiskop Martin och alla människor som välkomnat mig, diskuterat med mig och visat mig en del av kyrkan i Sverige” och hon avslutar hälsningen med: ”Som kyrkor följer vi Jesu Kristi lära och bryr oss om Guds skapelse för att hela skapelsen ska leva gott. Vi vill förenas i bön till Gud för fred och rättvisa i världen. Att leva i Guds Heliga Ande med kärlek, utöva diakoni och solidaritet med allt liv. Vi önskar hopp om livets Gud till alla människor i Svenska kyrkan. Gud välsigne var och en med kärlek. Amen.”

Jakob Evertsson, teologisk sekreterare vid enheten för pastoral utveckling med ekumenik, Kyrkokansliet

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.