Till innehåll på sidan
Jenny Sjögreen

Nikodemus kom som en tjuv om natten

Fredrik Lautmann är präst och handläggare på ekumenikenheten med ansvar för Svenska kyrkans relationer i latinamerika och asien.

Tidig onsdagsmässa i Uppsala domkyrka i mitten av juni. Ärkebiskop Anders Wejryd talar engagerat om Nikodemus, farisén som besöker Jesus i smyg under natten för samtal om livets viktiga frågor. Biskop Anders funderingar över texten får mig att minnas ett samtal från 1985 på kurian (biskopens kansli) i São Paulo med kardinal Arns. Militärdiktaturen hade precis börjat släppa ifrån sig makten och jag fanns där på ett stipendium från Lutherska Världsförbundet.

Kardinal Arns berättade om den hårda militärdiktaturen, som då börjat släppa sitt grepp och hur han under den värsta perioden, varje dag haft mellan 20-50 personer utanför sitt kontor, vilka berättade om närstående som fängslats och försvunnit i fängelse. Han berättade också, om en general som kom till honom. Han hade gått i katolsk skola och fått en katolsk/kristen uppfostran. Han kom som Nikodemus som en tjuv om natten och sa:

”Den som börjar utöva tortyr blir så bestialiskt påverkad, att man efter fyra gånger eller mer känner så stor fysisk och psykisk tillfredställelse att det skulle gå att tortera till och med den svagaste i sin egen familj.”

Kardinal Arns hade med hjälp av advokater, som stod kyrkan nära, lyckats kopiera över en miljon sidor med kompletta handlingar från 707 rättegångar från militärdomstolarna under tiden 1969-1979. 35 forskare satt samlade på ett kloster utanför São Paulo under 5 år och lyckats hålla detta hemligt. Forskningsrapporten innehåller 2,700 intervjuer med 1843 politiska fångar. Den beskriver 283 slag av tortyr från 242 centra för tortyr och kunde namnge 444 utövare av tortyr.  1985 hade man gjort en bok av detta som samtidigt gavs ut São Paulo, London och New York strax före mitt besök.

Kyrkornas Världsråd stödde projektet och den då nyligen avgångne generalsekreteraren för Kyrkornas Världsråd, Philip Potter, skrev förordet tillsammans med kardinal Arns. Genom den sakliga dokumentationen där man visade på konsekvenserna av tortyr hoppades och ville man förhindra fortsatt utövning av tortyr framgent.

”Guds avbild, präglad i människan, är alltid unik. Bara människan kan återupprätta och bevara bilden av Brasilien och världen”, är kardinal Arns sista rad på bokomslaget.

När jag i maj var på Kuba på generalförsamling för Latinamerikas kristna råd, mötte jag en av Kubas representanter i Kyrkornas Världsråd. Hon poängterade vikten av att vara med i de världsvida nätverken. Stödet från Kyrkornas Världsråd när det gäller mänskliga rättigheter är och har varit avgörande i Latinamerika. Hon mindes Potter som sa: Kör på, gör vad ni kan, vi stöder er allt vad vi kan. Det här gällde då arbetet för mänskliga rättigheter i Latinamerika som präglades av militärdiktaturer.

Jag fortsätter till mitt rum på kyrkokansliet och bär med mig en känsla av både vördnad och glädje över gott arbete för Guds rike på jorden både här och där. Tack Nikodemus (Johannes 3:1-8)

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.