• Ekumenikbloggen
  • Religionsfrihet – en mänsklig rättighet med utmaningar
Till innehåll på sidan
Cajsa Sandgren

Religionsfrihet – en mänsklig rättighet med utmaningar

Första veckan i februari varje år infaller World Interfaith Harmony Week som initierades av FN 2010 för att uppmuntra till initiativ som visar hur religioner kan samarbeta och bidra till fred och harmoni.


Den 2 februari kl 16.30-17.30 kommer Sveriges interreligiösa råd tillsammans med studieförbundet Sensus arrangera ett panelsamtal och en digital ljusmanifestation online. Förutom politiker, opinionsbildare och andra samhällsaktörer inbjuds lokala interreligiösa grupper, samt allmänheten att ta del av eventet.

Panelsamtalet tar sin utgångspunkt i artikel 18 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter:

”Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.”

De senaste åren har religion åter fått en ökad aktualitet i samhället. Religiösa aktörer har spelat en viktig roll för att möta samhällsutmaningar, inte minst under pandemin. Samtidigt har terrorattacker med religiösa förtecken skapat rädsla och ilska. Okunskap om religion bidrar till förenklingar. Media sprider stereotypa bilder och det finns ett motstånd mot att religion skall synas eller utövas i det offentliga rummet som uttrycks i en slags allmän religiös beröringsskräck och en samhällelig religiös analfabetism.

Hur kan vi tala om religion på ett konstruktivt sätt? Hur kan vi stå upp för varandras rättigheter?

Behöver religion synliggöras mer eller mindre? Hur kan vi tillsammans skapa större förståelse för oliktänkande, bidra till samförstånd, god vilja och medmänsklighet? Vilka goda exempel kan lyftas fram?

MEDVERKANDE I PANELEN ÄR:

Shahram Mansoory, ordförande, Sveriges interreligiösa råd

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan

Anneli Rådestad, chefredaktör, Judisk Krönika

Mohammad Fazlhashemi, professor i religionsvetenskap

Ferdinando Sardella, docent i religionshistoria, Stockholms universitet.

MODERATOR:

Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen

Om du är intresserad av delta, kan du registrera dig via länken. Bekräftelse och inloggningslänk skickas till din epost. https://zoom.us/webinar/register/WN_zdpxzVOYTXa4A_bfJaQykQ

Gemensam ljusmanifestation för fred

Panelsamtalet kommer att avslutas med att paneldeltagarna startar en digital ljusmanifestation för religionsfrihet, god vilja och medmänsklighet under hashtaggen #Light4Peace. Du kan också vara med och tända ett ljus för fred och hopp. Vi hoppas ljusmanifestationen kommer spridas på sociala medier över hela landet.

SÅ HÄR KAN DU DELTA:

  • Tänd ett ljus
  • Fotografera
  • Dela bilden på sociala medier
  • Lägg till hashtaggen#Light4Peace i ditt inlägg.

Manifestationen kommer att sändas live på Sveriges interreligiösa råds Facebooksida.

– Maria Kjellsdotter Rydinger

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.