Lukas 5:34
Jesus svarade: ”Inte kan ni väl få bröllopsgästerna att fasta så länge brudgummen är hos dem?

Johan skriver:
Vd är det som händer i den här texten? Är det bara brudgummen som är med på bröllopet? Ja, när Jesus talar om en bröllopsfest så är den ganska annorlunda än vad vi är vana vid. Själva festen var tydligen uppdelad och brudgummen hade en egen fest med sin släkt innan han mötte sin brud. Men Jesus talar ju egentligen inte alls om ett bröllop vilket som helst, han talar om sig själv – det är han som är brudgummen.
”Gläd dig du Kristi brud!” Så har vi sjungit i kyrkan under advent långt innan Åsa Waldau i Knutby började tala om sig själv som Kristi brud. Bruden är hela kyrkan, bruden är du och jag och brudgummen är Jesus. Det är ett språkbruk som går tillbaka på Jesus själv som vi ser i dagens text.
Vi har nog ganska olika bilder av vad ett äktenskap kan vara. Det är ungefär som askungen när hon talar om balen på slottet. Det kan vara långtråkigt, urtrist och alldeles underbart – precis som livet självt. Men mer än något annat uttrycker bilden av kyrkan som brud och Jesus som brudgum närhet. Så nära som vi är i den närmaste relation – så nära är Gud oss. Gud är inte en åsikt, Jesus är inte en idé – han är oss nära som en människa vi älskar. Därför är trons språk i böner och psalmer så nära kärlekens språk, för relationer uttrycker vi så.
Poeten Bo Setterlind beskrev det så här i en dikt:
HERRE,
Du ger mig idel skönhet,
och jag vet inte vad jag skall göra med den
– som när någon, som ingenting vet om blommor,
får famnen full
av Dig.