En ängel i mörkret


nglar finns (2)

Jag har alltid änglar i fickan. Det är små reflexänglar av plast.

Ibland när jag står vid busshållplatsen och väntar ser jag medresenärer som står där, helt svartklädda. De syns ju inte. Ofta går jag fram till dem och ger dem en ängel. ”Du får ha en ängel i mörkret”, säger jag. De blir glada, packar upp den lilla ängeln ur dess förpackning och sätter fast den på jackan. Sedan går de vidare i livet, nu med en ängel vid sin sida.

Jag skänker änglar till människor i alla åldrar och av alla nationaliteter. En gång när jag åkte tåg till Göteborg gav jag en reflexängel till en ung kvinna. När kvinnan skulle lägga ängeln i sin ficka hittade hon en legobit där. Legobiten hade hennes lilla dotter lagt i utan att säga något. Hon ville att mamman skulle ha med sig något från henne när mamman reste bort. Givetvis gav jag en ängel även till dottern och så var samtalet mellan mig och mamman igång.

De första änglarna delade jag ut inför jul till gympagruppen jag leder. Det var en succé och flera hörde av sig och undrade om jag inte hade en ängel även till deras barn och barnbarn. Då började jag min änglamission.

Vad änglar betyder för mig? De betyder allt! Jag ber både till Gud och till änglar. Änglar finns inom de flesta religioner, inte bara inom kristendomen. Många gånger säger vi ”Nu hade jag änglavakt” när något höll på att gå galet. Jag tror att änglar kan förekomma i många skepnader. Runt halsen har jag ett smycke med en änglaberlock. Mina barnbarn tycker om att röra vid smycket, de tar så försiktigt i ängeln.

Hemma har jag flera böcker om just änglar. I en av dem säger Jesus så här: ”Vad jag ville var att sprida kärleksbudskapet runt om i världen. Detta är det centrala i mitt budskap – att kärleken övervinner allt, till och med döden på korset, att jag i kärlekens namn besegrade döden, byggde upp min kropp igen och uppstod… Detta är budskapet i påsken: livet, uppståndelsen och kärleken – inte döden.” För mig visar änglar på livet och på ljuset. / Maggan Adolfsson, ekonom Kyrkans hus i Malmö

Text/foto: Kristina Strand Larsson (Människor i Malmö)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *