För några månader sedan var hela stiftskansliet i Uppsala på fortbildning. Vi fick bland annat träffa vår förra chef, Sven-Erik, som nu arbetar på kyrkokansliet med ekumeniska frågor gentemot bland annat Afrika. Pedagogisk som han är använde han bilden av en korg när det gäller att gestalta det internationella arbetet. Vi lägger i saker i korgen, tid, pengar, engagemang… Men, sa Sven-Erik, en han pratat med i Afrika sa att ”ni är så vana att samla in pengar till oss, vad tar ni upp ur korgen?” Att vara internationellt engagerad ger mycket tillbaka, men ibland tänker vi inte på detta.
I mötet med internationella grupper har vi passat på att ställa dessa frågor; ”Vad är det du ger till det internationella arbetet?” respektive: ”Vad får du ut av det internationella arbetet?” Det är intressant att se svaren:
Vad ger du till det internationella arbetet?
Vad får du ut av det internationella arbetet?
Ju större texten är i bilderna, desto fler har svarat just så. Det är kanske inte så förvånande att ”pengar” är det vanligaste svaret på frågan vad man ger. Men det är mycket viktigt att inte se det internationella arbetet bara som en pengafråga. Det finns mycket man kan ge som handlar om annat. Tid, kraft, engagemang, påverkan… I kampen för en rättvisare värld är det viktigt att alla ska känna sig välkomna att bidra. Rik som fattig. Gammal som ung.
Det är också viktigt att lyfta fram allt vi får ut av att vara internationellt engagerade! Glädjen av att finnas i ett viktigt sammanhang, kunskapsberikningen, vidgade vyer, fler perspektiv på tillvaron eller rätt och slätt en varm gemenskap med likasinnade!
Vi ska inte sluta ge pengar, det handlar inte om det. Varenda krona behövs i olika viktiga biståndsprojekt som svenska kyrkan bedriver. Men för att på sikt få ett hållbart engagemang behöver vi bredda tänkandet kring dessa frågor så det också inkluderar dem som inte har så välfylld börs.