Polariseringen och polarisen.


img_7342

Över världen sveper vindar av polarisering där det tycks som om ju längre avstånd det är emellan åsikterna desto bättre. Att vara tydlig har blivit detsamma som att vara oförsonlig.  Jag nämner inga namn men det finns tyvärr alltför många exempel.

De internationella klimatförhandlingarna är inget undantag.  Efter att Paris överenskommelsen stakade ut en möjlig väg till att verkligen ta steg för att vända utsläppen av växthusgaser och skapa möjligheter till en hållbar utveckling för världens fattiga så sitter vi i Marrakech och kliar oss i huvet och undrar hur ska vi komma framåt när världen ser ut som den gör.

Polarisarna tjänar inte på polariseringen.  Och då tänker jag inte på isbjörnarna utan mer på polarisarna som regulatorer av jordens klimat och de som är de första att känna av konsekvenserna, urfolk i Arktis.  Om vi nu kastas tillbaka till en diskussion där starka parter minskar ambitioner eller drar sig ur internationella avtal så står vi inför en mycket knepig situation.

Det är lätt att bli deprimerad om man bara lyssnar på de berättelser som målar svartvita bilder. Det finns andra berättelser som inte sveper över landskapet med selektivt seende.  En sådan är det som sker i Standing Rock.  Standing Rock är en Sioux urfolksgrupp som protesterar emot att en ny pipeline för olja ska dras igenom deras område och hota både vattenresurser och gå igenom de områden där deras förfäder är begravda. Det har blivit en stor folklig mobilisering både på plats men också i hela USA plus resten av världen. Inte minst har religiösa ledare av olika konfessioner varit på plats för att stödja motståndet emot att dra fram pipelinen.

Igår samlades vi i en stor ring utanför COP 22 i Marrakech för att i en gemensam manifestation i solidaritet med Standing Rock. Det leddes av urfolk från olika delar av världen, även samer från Sapmi. Det handlar om vatten om klimat och hur framtida generationer ska kunna få drägliga liv. Det är en annan berättelse. Det handlar om besinning,  om vårt beroende av varandra och av moder jord. Det kanske kallas solidaritet.  Standing Rock protesterna säger ofta Defend the Sacred, försvara det heliga. Att försvara det heliga är inte en del av polariseringen men en del av att försvara polarisen. Att stå upp för de utsatta, för det hotade för svagheten som en annan ganska högljudd berättelse föraktar.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *