Gahkku


I kväll visas samisk altarkonst av Lars Levi Sunna i Stadskyrkan under kvällsmässan. Efteråt serveras det Gahkku – samisk mjukkaka och kaffe med rökt renkött i. Det var första gången jag bakade Gahkku men det var väldigt likt de bohuslänska mjukkakor som jag brukar baka. Gahkku bakas egentligen på muurikka över öppen eld men det gick bra att grädda i ugnen också. De är perfekta som matsäcksmackor.IMG_20140225_165911

Gahkku 20 st

2 pkt jäst

1 liter mjölk

2 dl sirap

2 msk salt

3 liter vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen och tillsätt sirap och salt och vispa slätt. Tillsätt mjölet och kör i degmaskin i 10 minuter. Låt jäsa minst 20 minuter. Dela degen i 20 bitar och riv till runda bullar. Kavla ut först med vanlig kavel och sen med kruskavel ca 30 cm i diameter. Lägg på bakplåtspapper på plåt och grädda mitt i ugnen på högsta värmen, ca 280-300 grader tills de fått fin färg. Lägg dem på varandra under bakduk så blir de inte torra och hårda. Går jättebra att frysa och ta fram en och en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *