En knarrande kyrkport, en orgelton, ett rum som är fyllt av frid.
De fladdrande ljusen stillar min själ, till bön för en sargad värld.
Och snöflingor faller mot frusen jord, därute i vinternatt.
De singlar så tyst, en änglarnas dans, en stjärnornas nyårsvals.
Jag sitter i bänken och tänker tyst på året som nu är slut.
Jag lägger mitt liv, en bön i din hand, ett tacksamhets andetag.
Och utanför blinkar nu stjärnorna i rymdens oändlighet.
De sjunger en sång av snö och kristall, en himmelens nyårspsalm.
Jag ber för vår värld nu, en nyårsbön, en längtan om nåd och tro,
att godhet och fred kan skapa en väg och människan finna frid.
En nyårsraket mot den mörka skyn, ett skimrande spår av ljus,
ett stjärnfall av hopp, som glittrar förbi från sfärernas nyårsfest.
Jag stannar på trappan vid kyrkans port och andas in nattens köld
och över mig välver stjärnornas ljus och framtiden öppnar sig.
Nyårsbön copyright text Pia Svantesson
Människan verkar alltid pendla mellan oro och hopp när hon blickar framåt. Ibland finns en obändig tro på framtiden och ibland skyms hoppet av hotande faror. Klimatångest, kärnvapen, krigshot, makthungriga härskare. Livet hotas alltid av det som kan förgöra och förtära.
Vad finns då att hålla fast vid? När oron för morgondagen skuggar framtiden. Jo, Gud.
Men Herrens nåd tar inte slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny – stor är din trofasthet. Min andel är Herren, det vet jag, därför hoppas jag på honom. Herren är god mot den som kommer till honom, mot den som sätter sin lit till honom. Det är gott att hoppas i stillhet på hjälp från Herren. Klagovisorna 3:22-26
Klagovisornas hoppfulla ord, om att Herrens nåd inte tar slut, att Guds barmhärtighet aldrig upphör, utan är varje morgon ny, göms i en samling förtvivlade klagopsalmer som skildrar folkets förödelse när Jerusalem invaderades av fiendetrupper som våldtog och dödade barn och spädbarn och lämnade folket svältande på gatorna. Ändå säger författaren med visshet: Herrens nåd tar aldrig slut.
Gud överger inte i mörkret, utan Gud sänder sin son som ett ljus in i världen. Evangelisten Johannes skriver:
I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till. I Ordet var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.
Jesus är Ordet, sänds som ett ljus in i världen. Men vilket Ord är det Johannes menar? Jo, det Ord som beskrivs allra först i vår Bibel: I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom och en gudsvind svepte fram över vattnet. Gud sa: Ljus, bli till.
Ett enda Ord skapar ljuset och livet börjar. Det är en hisnande tanke att det bakom Big bang och universums födelse, den svindlande historien om hela vår existens, som vetenskapen söker sig fram genom, och letar svar om i rymdens oändlighet, att det i det finns en tanke, en mening, en avsikt, ett Ord. Och att det är det Ordet som tar gestalt i ett barn som föds till världen.
För mig hjälper bilderna av universum att vidga blicken så att jag i någon mån kan ana storheten i den Gud jag tror på och som jag tror finns bakom detta väldiga skeende med planeter som virvlar i sina banor, liv som skapas och stjärnor som sänder ut sitt ljus.
När den Gud, som är så väldig, finns inskriven i allt som sker och när Gud sänder sin son till oss, som människa, för att komma oss nära, då kan jag stämma in i vissheten hos Klagovisornas författare: Guds nåd är varje morgon ny.
Det är Guds nåd vi vilar i, inför det nya året, ja, inför varje ny dag. Och när han säger det, han som samtidigt uppehåller universum, så är det något att lita på. Det ger en verklig trygghet. En förvissning om att jag vilar i hans hand. Vad som än sker under året som kommer.
Så låt oss gå in i det nya året, burna av Guds nåd, i tro att vad som än händer vilar vi i Guds hand.
Pia Svantesson, präst