Videokanaler och Poddar


Svenska kyrkans liv ger avtryck också i det ljud och de rörliga bilder som läggs ut på nätet. I maj 2019 hade fler än 54 länkar lagts till den här sidan.

Inspelade gudstjänster är inget  nytt i sig. Det är publiceringen på nätet som ger en annan och ofta bättre spridning än tidigare. Med ny digital teknik för inspelning, lagring och distribution har mycket blivit enklare och kostnaderna har sjunkit. Mycket billigare har det ofta blivit.

På den här sidan listas församlingar, andra sammanslutningar och enskilda medlemmar som delar ljud och rörliga bilder.

En del delar ljud på den egna webbplatsen, andra använder webbtjänsten Soundcloud och några delar inspelningarna som podcast, som det går att prenumera på med en app till en smart mobil eller datorplatta eller med iTunes eller motsvarande i datorn. Och bland de listade finns även församlingar som både sänder direkt och har arkiv för lyssning i efterhand.

Rörliga bilder delas med Youtube eller Vimeo. Kortare filmer finns också på Facebook.

En avdelning på nätverket Livet i Svenska kyrkan är Videoteket. Gå dit och hitta fler än 1.000 filmer (mars 2018). De flesta skapade lokalt i Svenska kyrkans församlingar. Alla handlar om livet i Svenska Kyrkan på något vis. >> Videoteket Livet i Svenska kyrkan

Den här listan publicerades första gången i februari 2014 och har byggts på därefter. Våren 2019  fanns här fler än 50 länkar till poddar och videokanaler. Och det finns plats för många fler.

Hjälp gärna till med att hålla listan aktuell och att göra den längre. Mejla martin.garlov(a)gmail.com och skicka sms eller ring till 0733-578 501

 

Behåll hatten på – med Frida Ohlsson Sandahl och Erik Gyll

Behåll hatten på är podden för dig som funderar kring teologi, normer och hbtq. Att lyfta på hatten och gå vidare vid ett svårt bibelord är en klassisk luthersk tanke. Denna podd vill med detta som utgångspunkt försöka hitta befrielsen också i det som skaver och det som är svårt. Programledare är Frida Ohlsson Sandahl och Erik Gyll

https://play.acast.com/s/behall-hatten-pa

https://itunes.apple.com/se/podcast/beh%C3%A5ll-hatten-p%C3%A5/id1356044176?

 

Bönepodden – Löftadalens pastorat – Göteborgs stift

Slappna av och ta en paus i stressen runt omkring dig. Lyssna till Bönepodden och få tid för dig själv och din egen reflektion. Avsnittens innehåll kopplas oftast till veckans tema som finns i församlingarnas gudstjänster.

https://www.stitcher.com/podcast/loftadalens-pastorat/bonepodden

 

Dagens människa – Tidningen Dagen
Allkristna tidningen Dagen startade i april 2014 en podcast där redaktionens Malin Aronsson och Daniel Wistrand pratar om Gud med kända svenskar.

https://itunes.apple.com/se/podcast/dagens-manniska/id853755184?mt=2

 

Du, jag och världen – med Frida Johansson och Diana Drewstad
Poden presenteras så här: ”Vi bär ett ansvar för världen vi lever vi. Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Här bjuds det på tankar och åsikter om våra bidrag till en bättre värld. Om sina tankar kring samhälle, tro, kyrka, aktuella ämnen och livet i stort som smått.”

https://itunes.apple.com/se/podcast/du-jag-och-varlden-podcast./id766524467?

 

EFS-kyrkan Helsingborg – Lunds stift

Församlingen spelar in och publicerar predikningar från söndagarnas och andra helgdagars gudstjänster.

http://efshelsingborg.se/predikan

 

EFS Play

Evangeliska Fosterlands-stiftelsens egen play-kanal.

http://efsplay.nu/

 

Enkla frågor – en podcast utan facit

Tio frågor. Tjugo människor. Alla pratar om frågor som är viktiga för oss som människor, som till exempel: vilka är vi och vad är vår plats i tillvaron? Hur gör vi för att leva, vem eller vad är Gud, och vad innebär egentligen döden?

I projektet Mittemellan har vi ställt samma frågor till olika människor med olika bakgrund, livserfarenhet och inställning till religion. Svaren har vi satt ihop till en podcast som vi kallar ”Enkla frågor, svåra svar” – där en enkel fråga besvaras på många olika sätt. Det finns inget facit, men ändå har alla sina egna svar. De intervjuade är allt från ateister till troende, och samtalen präglas av en stor spännvidd mellan olika åsikter och funderingar.
Varje avsnitt följs av ett kort musikstycke du kan reflektera till. Vad blir ditt svar? Eller din fråga? Hur tänker du?
http://www.enklafragor.se/

 

En Präst & en Mammut

Reflektioner, berättelser och problematiserande tankar om och kring dagens kyrkliga verklighet. Detta med en fin personlig touch. En podcast med ungdomspedagogen Andreas Salé och prästen Kjell Dellert.

https://itunes.apple.com/se/podcast/en-prast-en-mammut/id920524437?

 

Existenspodden – Stockholms stift

Präster, diakoner, författare och lekmän samtalar om existentiella frågor. Liv och död, utmattning och återhämtning, glädje och sorg.

http://existenspodden.libsyn.com/ 

 

Hela huset – Västerås stift

20-åringarna Alma och Emelie är uppväxta i Svenska Kyrkans Unga. Emelie har suttit med i Svenska Kyrkans Ungas distriktsstyrelse och har varit en av biskop Tomas rådgivare. Nu pluggar hon till lärare. I poden talar de om kärlek och hat, om döden och livet. Och de vill göra upp med fördomarna mot kristna och mot kyrkan. Till programmet kommer gäster.

https://itunes.apple.com/se/podcast/helahuset/id977854322?mt=2

 

Helgsmålspodden – Mjölby församling

Helgsmålspodden är en kort helgsmålsbön med klockringning, bibelord, psalm, bön och ett orgelstycke inför varje söndag. Finns i iTunes och i de flesta podspelare. Görs av Olof Söderberg och Mats Åhlund, präst och organist i församlingen.

http://helgsmal.sermon.net/main/main/21092135

 

Helsingborgs pastorat – Lunds stift

Pastoratet har en kanal på Youtube med filmer kopplade till församlingslivet och till sin tidning Amos Helsingborg. Till fasteinsamlingen 2014 gjorde man en film med skådespelaren och ståupparen Johan Glans i rollen som prästen Albin.

https://www.youtube.com/user/amoshelsingborg

 

Ingen hinner fram – om kyrka, tro, samhälle och populärkultur – Lundby församling – Göteborgs stift

Det är Ludvig Lindelöf och Pontus Bäckström, båda präster i Carl Johans församling, som står bakom podden. Fördjupande samtal kring aktuella händelser, debatter eller fenomen inom Svenska kyrkan. Rör sig mellan kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik.

https://blogg.svenskakyrkan.se/ingenhinnerfram/

 

Johannebergs församling – Göteborgs stift

Församlingen spelar in och sänder podcast som det går att prenumera på med iTunes eller app till en smart mobil eller datorplatta

http://www.svenskakyrkan.se/johanneberg/podcast

www.sondaghelaveckan.se/podcast.jsp+o=294

 

Karlstads stift

Stiftskansliet publicerar olika inspelningar: Bland annat en serie med biskop Sören Dalevi i samtal med andra människor, några med titeln Nyfiken i en strut och andra med titeln Människa bland människor.

http://soundcloud.com/karlstads-stift-svenska-kyrkan

 

Katarina församling – Stockholms stift

Församlingen spelar in söndagspredikningarna och lägger ut dem på Youtube. Det första året, från starten har predikningarnas setts över 4000 gånger.

http://www.youtube.com/user/Katarinaforsamling

 

Konfapoden  – Piteå församling – Luleå stift

Följ Piteå församlings sommarkonfirmander 2014.

http://konfapod.podomatic.com/

 

Kyrkans kulturarv – Norrköpings pastorat – Linköpings stift

Hur många vet om att man kan få låna en brudkrona från 1600-talet till sitt bröllop? Svenska kyrkan förvaltar ett rikt kulturarv, ett kulturarv som tillhör oss alla och som fortfarande till stor del används i sin ursprungliga kontext. Kulturarvet inte bara förvaltas; i uppdraget ingår också att berätta om det. Det vill podden ta fasta på.

Podden produceras av Svenska kyrkan i Norrköping med Axel Arkstål, kommunikatör i ljudteknikerbåset.

https://poddtoppen.se/podcast/1077795175/svenska-kyrkan-i-norrkoping

 

Kyrkans Tidning

Nyheter, debatt och opinion om Svenska kyrkan och samhället.

soundcloud.com/kyrkanstidning

 

Kyrkoårspoden – med Gabriel och Karin Fjellander

Kyrkoårspodden pratar Gabriel och Karin Fjellander. De är inte bara delar efternamn och poddar ihop, de är även syskon. För att ha ämnen att prata om utgår de från kyrkoårets teman, men slutresultatet blir inte nödvändigtvis varken kyrkligt eller fromt.

https://itunes.apple.com/se/podcast/kyrkoarspodden/id770217997

 

Laurentiistiftelsen i Lund

Från Laurentiistiftelsen i Lund kan man se en videoinspelning av predikan. Församlingen har sin kanal på Yotube.

http://www.youtube.com/user/Laurentiistiftelsen

 

Leksands pastorat – Västerås stift

Leksands, Djura och Siljansnäs församlingar använder sin kanal på Youtube flitigt. 9 filmer från första halvåret 2015 är beviset.

https://www.youtube.com/channel/UCcxeIL_fFxKyqaGYbZtgb3w

 

Lima Transtrands Församling

Församlingen delar inspelningar från fyra kyrkor: Sälens Fjällkyrka, Tandådalens Fjällkyrka, Lima Kyrka och Transtrands Kyrka.

http://www.kyrkandirekt.se/forsamlingar

 

Livet, döden & allt däremellan – Bollnäs och Rengsjö församlingar

Podden ger dig en insyn i hur präster och andra inom kyrkan lever och verkar och väjer inte för svåra ämnen. Samtalsledare i podcasten är kommunikatören Sara Rönne, mest känd för sin uppmärksammade träningsblogg.

http://svenskakyrkanbollnaspastorat.libsyn.com/ 

 

Lunds stift

Stiftet finns på Youtube och har delat upp de många filmerna man delar där i flera spellistor. Biskop Antje får en egen, kyrkovalet 2013 sin lista och så en för de teckenspråkliga filmerna.

Lunds stift har också en kanal på Bambuser, som startades i samband med nomineringsval av biskop för stiftet i februari 2014.

http://www.youtube.com/user/lundsstift

 

Lunds domkyrkoförsamling

Församlingens videor har visats många gånger. Sen starten i maj 2009 har närmare 10.000 visningar om året registrerats.

http://www.youtube.com/user/lundsdomkyrka

 

Lysekil Lyse Skaftö pastorat

Pastoratet lägger upp undervisning från gudstjänster och konferenser. ”Vi har mött en verklig Gud och brinner för att förmedla denna Guds närvaro. Det är ett livsförvandlande möte som utrustar till positiv förändring, både i oss och i vår omgivning.”

http://lysekil.dnn.agrando.se/Lysekil/Media.aspx

 

Malmö pastorat

Det stora pastorat som bildades genom sammanläggning av flera pastorat i Malmö från 2014 sänder direkt från kyrkofullmäktiges sammanträden. Möten som kan ses och höras också i efterhand. En festmässa vid mottagningen av kyrkoherde Anders Ekhem finns också i arkivet.

http://new.livestream.com/accounts/6106518

 

Mitt i Allt – Umeå stadsförsamling – Luleå stift

Församlingen startade i februari 2014 podcasten Mitt i allt. Den görs av församlingens ungdomar tillsammans med församlingspedagogen Fredrik Lundberg.

https://itunes.apple.com/se/podcast/mitt-i-allt/id786078512?mt=2

 

My God – Svenska kyrkan i Lerum, Göteborgs stift

En podcast om allt mellan himmel och jord, skapad av församlingarna i Lerums kommun.
https://mygodenpod.podbean.com/

 

Nyfiken i en strut – med biskop Sören Dalevi

Nyfiken i en strut heter podcasten där biskop Sören Dalevi får svara på frågor som berör allt från Gud, livet, döden och kärlek till förlåtelse.

https://www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift/nyfiken-i-en-strut

 

Partille pastorat – Göteborgs stift

Församlingarnas youtubekanal som berättar om om det som händer i Svenska kyrkan i Partille: Intervjuer, konserter och tips på saker som händer.

https://www.youtube.com/channel/UCEkQJjyS9Px3MaIx2qbEcGg/videos

 

Podd & Sånt – Ideellt Forum i Svenska kyrkan

Podcastserien ”Podd & sånt” handlar om engagemangskulturen i Svenska kyrkan. Podcasten produceras av Ideellt forum, ett nätverk i Svenska kyrkan.

http://ideellkyrka.libsyn.com/

 

Prata till punkt – med ärkebiskop Antje Jackelén

Ärkebiskop Antje Jackelén startar under våren 2015 en podcast där hon vill samtala om existentiella frågor, kristen tro, och det goda samhället.

Podcasten heter Prata till punkt med ärkebiskopen och varje samtal är omkring 45 minuter. Programmen släpps i maj 2015 med en veckas mellanrum. De finns då tillgängliga som podcast och på denna sida.

http://www.svenskakyrkan.se/pratatillpunkt

 

Predikoarkivet – Knivsta pastorat i Uppsala stift

Predikningar av pastoratets präster.

http://blogg.svenskakyrkan.se/knivsta/predikoarkiv/

 

Predikopodden

Bakom podden finns Clara Nystrand, präst i Malmö. Hon hävdar själv att hon inte är expert på predikan. Men jag är en stor predikoentusiast! skriver hon i en presentation av Predikopodden. Jag älskar att höra en bra predikan och jag vill gärna utvecklas som predikant, säger hon och fortsätter:

–  Det är min övertygelse att vi inte kan prata predikan utan att samtidigt prata liv. Och vi kan, som kristna, inte prata liv utan att också prata Gud, tro och evangelium.

http://predikopodden.blogspot.se/

 

Psalma – samlade psalmer

Annika Stacke har börjat spela i psalmer och andra sånger för gudstjänstbruk. En sajt som är användbar i många sammanhang. För präster på hembesök inför dop, vigsel eller begravning, till exempel.

http://psalma.nu/ 

https://www.youtube.com/user/psalmsang

 

Romelanda pastorat – Göteborgs stit

Söndagarnas predikningar spelas in och delas varje vecka på nätet.

http://www.svenskakyrkan.se/romelandakareby/predikningar

 

Samtal om tro och liv – Österhaninge församling i Stockholms stift

Österhaninge församling startade en podcast hösten 2015 för samtal om tro och liv. Följ kyrkoherde Krister Stenberg som samtalar med inbjudna gäster.

http://www.osterhaningeforsamling.se/Podcast-Samtal-om-tro-och-liv.php#.VrudBbnhDaY

http://samtalomtroochliv.libsyn.com/

https://itunes.apple.com/se/podcast/samtal-om-tro-och-liv/id1050917748?

 

Sankt Ansgars kyrka i Uppsala – Uppsala stift

Högmässan spelas in och finns sedan både som podcast och på församlingens webbplats. Församlingen har även en Youtubekanal.

http://ansgar.nu/podcast/

http://ansgar.harnvi.net/podradio/ansgar.xml

https://www.youtube.com/channel/UCvN0ZygXCNWgyjkLyXdJtUA

 

Sankt Pauli församling – Göteborgs stift

Församlingen sänder närradio och har både högmässor och korta andakter i sitt arkiv.

http://www.mildmedia.se/stpauli/?pg=92

 

Skellefteå EFS-församling – Luleå stift

Församlingen publicerar inspelade gudstjänster som mp3-filer på den egna webbplatsen.

http://www.efskyrkan.nu/?page_id=4105

 

Studieförbundet Sensus

Sensus har två kanaler på Soudcloud. Den första länken går till den kanal som har flera inslag som handlar om miljöfrågor. Den andra länken leder till en kanal med inslag med så skilda ämnen som ätstörning och körsång.

 

https://soundcloud.com/sensus-riksf-rbund

https://soundcloud.com/sensusstudief

 

Svenska Kyrkan 

För några år sedan stod kyrkokansliet i Uppsala för ett försök med webb-tv under namnet Svenska Kyrkan Play. Det blev både försök med magasinsprogram, reportage och bandningar av seminarier.  Inspelningarna från Bokmässan i Göteborg blev populära. Mest sedda var informationsfilmer om jourhavande präst, dop och vigsel.

Sedan flera år har kyrkokansliet kanaler både på Youtube och Vimeo

http://play.svenskakyrkan.se/

https://www.youtube.com/user/SVENSKAKYRKAN

https://vimeo.com/user14652877

 

Svenska Kyrkans Unga

Svenska Kyrkans Unga är barn- och ungdomsrörelsen i Svenska Kyrkan.

På Svenska Kyrkans Ungas Yotube-kanal finns massa olika filmer. Bland annat rapporteringar från årsmöten, medlemsrekryteringsfilmer och demokratiskolor.

http://www.youtube.com/user/SvenskaKyrkansUnga

I januari 2014 startade man podcasten Tror du?

https://soundcloud.com/trordupodcast/1-tror-du-p

 

Så ock på jorden – Axbergs församling – Strängnäs stift

Nu har även Axbergs församling tänkt sällat sig till skaran av församlingar med egen podcast. De startade i november 2014 lägger ut ett avsnitt i veckan med församlingens kyrkoherde Tomas Rådehed och informatören Elin Henningson, som samtalar om kommande söndags tema.

http://axberg.podomatic.com/

 

Sätila pastorat – Göteborgs stift

Högmässan och andra gudstjänster i Sätila och Hyssna kyrkor spelas in och läggs sedan upp på församlingens webbplats. Där kan man lyssna på dem och ladda ner.

http://www.satilapastorat.se/category/podcast/

 

Tidskriften Evangelium

http://tidskriftenevangelium.se/pod/

 

Ung och älskad

En pod för dig som är ung och vill ha hjälp att leva livet. Maria Andrén och Karin Eckerdal samtalar om kristen tro med ganska okända men kloka människor.

http://ungochalskad.libsyn.com/

 

Vad tycker kyrkan då? – Svenska kyrkan i Norrköping – Linköpings stift
En podcast-serie av Svenska kyrkan i Norrköping där kyrkoherde Thomas Wärfman och präst Katarina Wändahl diskuterar aktuella ämnen och samhället.

http://svenskakyrkan-norrkoping.podomatic.com

 

Vardagsro – Särö pastorat  – Göteborgs stift
Sång, musik och tankar av och med Tomas Philipson och Maria Blåberg, Särö pastorat.

http://vardagsro.libsyn.com/

 

Verbum förlag
Mest populära klippet från Verbum är en video med biskop Martin Lönnebo, som berättar om Frälsarkransen skapades.

https://www.youtube.com/user/Verbumforlag

 

Värnamo pastorat – Växjö stift
I Värnamo pastorat spelas högmässans predikan in varje vecka. Pastoratet står också bakom den ekumeniska närradion i Värnamo.

http://www.varnamopastorat.se/Predikningar.html

http://www.varnamopastorat.se/Naerradion.html

 

Örkelljunga församling – Lunds stift
Församlingen har varit aktiva i den lokala närradioföreningen i många år. Studion finns inrymd i den gamla prästgården.

http://www.svenskakyrkan.se/orkelljunga/narradio