juni 2017

Fredagen den 30 juni – sjätte dagen

Dagens ledord – delande. Redan vid uppvaknandet infann sig ett visst vemod inför avslutningen. Sol och lätta moln och ingen koppling överhuvudtaget. Morgonmässa i Älvdalens kyrka. Efter mässan fika och samtal innan resan fortsatte mot Mora, Rättvik och Leksand. I Gagnfef bjöd en av deltagarna på fika på sitt sommarställe. Fortsatte via Säter mot Hedemora. Gjorde ett varv på den klassiska TT-banan innan lunchuppehållet. Hård vind hela dagen. Rast i Sala innan sista avslutande delen av dagens etapp. Väl framme i Uppsala och domkyrkan möttes vi av Niklas Westling. Hjärtligt mottagande och tackbön i domkyrkan. Vi stämplade ut i pilgrimspassen – tog farväl av varandra och på återseende på återträffen i augusti. Ingen samling för dagens ledord – delande. Delande har skett under hela resan. Vi har delat gemenskap, upplevelser och känslor. Vi har delat tankar, ord och gärningar. Allt utan att ifrågasättas. Delad börda är lättare att bära – delad glädje är större glädje. Det kommer mer…

Torsdagen den 29 juni – femte dagen

Dagens ledord – tystnad. Resans tuffaste dagsetapp på flera sätt. Kan vara kallt och blött men denna dag sol och lätta moln. Färdledarens problem med kopplingen förvärrades. Via E6 mot Rogsnäs och vidare mot Røros. Staden är en del av UNESCO’s världsarv – www.roroskirke.no. Stor HD-träff i byn. Guidad visning i Røros kirke – Bergstadens Ziir. Även i här hade de införskaffat en ny stämpel för våra pilgrimspass. Valde denna gång Väg 31 för att slippa den dåliga Väg 30 efter flera år. Ett dåligt val skulle det visa sig. 10 mil med väg som är värre än värst. En av deltagarna fick en ”pyspunka”. Repsats och punkaspray fungerade till slut. En timme senare än planerat anlände vi till Älvdalen. Snabb inkvartering och direkt till guidad visning av Hagströmmuseet – dragspel, gitarrer och förstärkare m.m. och Porfyrmuseet – urnor, vaser och fat m.m. Därefter kvällsmat och samling för delande av dagens ledord – tystnad. Tystnad är en bristvara idag. Att våga vara tyst. Lämna vardagen md ständigt bild- och ljudbrus. Att lyssna till sitt inre – sin inre röst, Guds tilltal. Möta tankar, känslor och funderingar i den goda tystnaden. Som öppnar upp tanken och ger nya insikter. Det kommer mer…

Onsdagen den 28 juni – fjärde dagen

Dagsutflykt till Stiklestad norr om Trondheim. Dagens ledor – bekymmerslöshet. Blå himmel. Stiklestad är ett kulturcentrum kring slaget i Stiklestad år 1030 där Kung Olav dödades och senare helgonförklarades. Guidad visning av området och besök i Stiklestad kyrka. Vidrörde stenen mot vilken Kung Olav skall ha legat mot vid sin död. Lunch på plats innan återresan till Nidaros. Fria aktiviteter innan pilgrimsgudstjänsten. Orgelkonsert på Steinmayerorgeln – en del av den internationella orgenkonserten i Nidarosdomen. Kvällsmat på lokal restaurang innan samling kring dagens ledord – bekymmerslöshet. I betydelsen avsaknad av bekymmer utan att vara lättsinnig. Ett undanträngt begrepp idag. Att öva och lära sig vad som är viktigt och oviktigt. Att låta vardagsoro och annat som tynger klinga av. Släppa alla måsten och dåligt samvete. Det kommer mer…

Tisdagen den 27 juni – tredje dagen

Dagens ledord – enkelhet. Morgonmässa i Storvallens kapell innan fortsatt färd mot Nidaros. Blött och kallt – 3 grader. Hittade rätt väg i Trondheim utan problem. Kort dagsetapp för att hinna med orgelkonsert – på barockorgeln – 3 000 pipor, guidad visning och tornuppstigning – många trappsteg är det samt orgelkonsert – på Steinmayerorgeln – 9 600 pipor. Sol och varmt resten av dagen. Inkvartering i Pilegrimsgården. Fick stämplar i våra pilgrimspass och ett Olavsbrev – pilgrimsdiplom. Kvällen avslutades med samling och delande kring dagens ledord – enkelhet. Att leva enkelt är både lätt och svårt. Vägen kan vara både rak och bred – smal och krokig. Att packa rätt – och lätt – på livets resa kräver övning och åter övning. Samt ett stort mått av tålamod. Det kommer mer…

Måndagen den 26 juni – andra dagen

Kort morgonsamling och dagens ledord – e.g. frihet som blev andlighet istället. Inför uppsittning ett besked om stort vägarbete söder om Ljusdal som medförde en omväg och ett förargligt ”soppatorsk” för färdledaren. Med bensin från en förstående ortsbo fortsatte resan – efter tankning mot Kårböle. Stavkyrkan var upplåst och passen stämplades. Inför den fortsatta resan blev det regnställ på. Lunch i Åsarna – känt mest för Thomas Wassberg. Resan gick väster om Storsjön med stopp vid Ovikens kyrka – den gamla. Väl ute på E14 fortsatte vi mot Åre. Ihållande regn men ett besök i Åre Åre av bara farten. Väl framme i Storlien inkvarterade vi oss snabbt inför beställningen av kvällsmat. Kvällen avslutades med samling och delande kring dagens ledord – andlighet. Jordiskt och himmelskt, andligt och materiellt, synligt och osynligt. Här försvinner gränser. Var finner vi andlighet ? Själva resandet i sig bär på en andlighet. Det kommer mer…

Söndagen den 25 juni – första dagen

Samling vid Gamla Uppsala kyrka. 5 st pilgrimer på varsin motorcykel. Därefter gemensam färd till Uppsala domkyrka där vi möttes av Kristina Åkerman. Kort morgonsamling och dagens ledord – långsamhet. Efter ljuständning och personlig välsignelse inför pilgrimsresan var det dags för uppsittning. Första stopp vid Österfärnebo kyrka där vi möttes av personal och fika. Äntligen hade de hittat sin gamla stämpel för våra pilgrimspass. Vidare via Gysinge med tankstopp i Stormuren. Anlände till Sandviken/Högbo för lunchstopp samtidigt som dagens första regnskur kom. Regnställ på. Vidare via Ockelbo och Bollnäs. Strax innan vi anlände till stiftsgården Undersvik kom dagens andra regnskur. På stiftsgården var det fullt med konfirmander. Efter kvällsmaten var det dags för dagens kvällssamling och delande av dagens ledord – långsamhet. Vill du titta på naturen omkring dig får du köra mycket sakta. Den som söker naturupplevelser kör inte i 100 km/h. Vill du komma i kontakt med ditt inre måste det få ta tid. Tid för eftertänksamhet. Tid för att ta in, känna efter, ta emot och tid att mogna. Ett lugnt tempo är att öva sig i långsamhet. Kvällen avslutades med mässa i Undersviks kyrka tillsammans med konfirmanderna. Stämpeln för våra pilgrimspass var borttappad. Det kommer mer…