Till innehåll på sidan
mittlivsomprast

små människor med stora funderingar

 

Galet vad mycket charmiga människor man möter i mitt jobb! Särskilt dom där som mäter så där en meter över jordskorpan. Vårt Fritids ”Lyktan” hade haft tema ”vad gör en präst på dagarna?” under en vecka. Och så blev jag inbjuden att komma på fika. De fick berätta vad de funderat på och ställa skarpa frågor. Hur roligt som helst!image
En fin teckning av stjärnor. För att alla gillar stjärnor. Präster också.

Är en präst aldrig ledig? Hur ser det ut i himlen? Äter du mycket tårta? Varför har du en sån konstig grej på din hals? Och så berättade dom för mig om vad de tänkt på och pratat om. Det kom att handla rätt mycket om döden. Kanske tror man att när det gäller barn kan man med fördel vara lite lättsam. Enkel. Och pratat om nåt roligt! Fast barnen själva tänker väldigt stora tankar. Och tål mer allvar än somliga vuxna tror.

image
En ängel (jobbarkompis till prästen). Begravning (för sånt gör präster). Rosa kaniner som gör kärlekshälsning med öronen (för vem gillar inte det?)

Jag svarar begravning på frågan vilket som är det viktigaste på mitt jobb. Dom undrar om jag inte blir ledsen. Jo, såklart man blir. Så vi talar om sorg. Och jag berättar att det ändå inte är så svårt som man kan tro att jobba med en begravning. Självklart blir jag ledsen. Men det känns också bra i hjärtat att kunna finnas där när nån är ledsen. Vi pratar länge om det. Om man känt nån som varit ledsen. Vad man kan göra då? Jag får en massa bra tips: om kramar, att vara med, att gråta en skvätt ihop. Det blir tydligt att barnen är mycket mindre rädda och mycket mindre lösningsfokuserade än vad vi vuxna är.
Ibland har vi vuxna så svårt för det. Hur möter man någon som är ledsen? Som har sorg? Inte räcker det väl med en kram? Borde man inte säga nåt? Som gör det lite bättre?
Fast alla vi som varit där. Som misst någon. Vi vet ju att det inte går! Att säga tre meningar som gör att allt känns bra. Men att bara finnas och krama om, inte försvinna och titta bort – det räcker långt!

Vi pratar om hur det känns att finnas där med nån som är ledsen. Flera tjejer har känt hur det ”Liksom blivit varmt i hjärtat”. För att man gjorde något. Kunde finnas där. Jag säger att det är så det känns att vara präst på en begravning.

Väldigt många vill bli präster när dom blir vuxna. Så tar vi mera macka. Och pratar om gungor.

Frid!

 

Kommentarer

5 svar till ”små människor med stora funderingar”

  1. Profilbild för Staffan Halvarsson
    Staffan Halvarsson

    Så härligt o lättsamt skrivet! Är i stunder i den situationen att en nära väns mor gått bort….och som vuxen genast krånglat till det med funderingar på hur ska jag bete mig, vad kan jag göra, stör jag om jag hör av mig?!
    Nu vet jag bättre! Hälsa de små och tacka för hjälpen!

    1. Profilbild för mittliivsomprast
      mittliivsomprast

      Tack för din kommentar! Ja, visst kan vi lära oss mycket av barnen omkring oss! Allt gott till dig!

  2. Profilbild för Mattias Haglund
    Mattias Haglund

    Hej Katarina, underbart skrivet. Håller med om att begravningar hör till det bästa. Ser fram emot att läsa mer 🙂

    Mattias

    1. Profilbild för mittliivsomprast
      mittliivsomprast

      Tack! Roligt att du följer och delar! /K

  3. Profilbild för Ann-Charlotte

    Vad fint att du träffade barnen på fritids och berättade om ditt spännande jobb. Och pratade gungor så klart 🙂 hälsar en förälder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.