Till innehåll på sidan
mittlivsomprast

En berättelse om en tupp

I kyrkans berättelse om varför vi firar påsk lyser både påskäggen och kycklingarna med sin frånvaro. Däremot finns det en tupp!

En av Jesus bästa vänner hette Petrus. Han har varit med från början. En dag när han fiskade med sina bröder kom Jesus förbi och Petrus har följt honom sedan dess. När påsken närmar sig berättar Jesus att de gå till Jerusalem, att han kommer att få lida mycket för att till slut dödas. Men han berättar också att han ska uppstå till livet efter tre dagar. Bästa vännen Petrus blir förtvivlad. Han hör inte glädjen på slutet – han fokuserar på krisen och döden. Det kan man lätt förstå. Han lovar att aldrig svika sin bäste vän. ”Med dig är jag beredd att gå både i fängelse och i döden.” säger Petrus.

Vi människor kan ha de bästa avsikter – men ibland lyckas vi inte ändå. Ibland har vi inte ens de bästa avsikter…

Hur det nu kommer sig så misslyckas Petrus. Kapitalt. När Jesus blivit tillfångatagen och håller på att förhöras får Petrus frågan: ”Hörde inte du till hans vänner?” Då svarar Petrus vid tre olika tillfällen att han aldrig ens har pratat med Jesus. När det väl gäller sviker han sin bäste vän. Strax efteråt gal en tupp – precis som Jesus har sagt till Petrus. Då går Petrus iväg och gråter och Jesus blir korsfäst och dör.

Så kunde berättelsen slutat. Men det gör den inte! Jesus uppstår på tredje dagen som han lovat. Och han och Petrus träffas igen. Man kunde tänkt att Jesus var arg eller sur? Men inte! Jesus frågar om Petrus älskar honom. Och Petrus får uppdraget att ta över efter Jesus. Petrus blir ledare för de första kristna, den första kyrkoledaren. Den största svikaren får det största uppdraget!

I varje kyrka finns ett kors. Ett tomt kors. För att påminna om att Jesus lever. Att döden inte får sista ordet. Att det alltid finns hopp – hur mörkt det än ser ut!

På nästan varje kyrka finns en tupp. Den påminner mig alltid om Petrus. Att vi är en kyrka där varje människa får en ny chans. En kyrka startad av en svikare. För oss som misslyckas och behöver nya chanser. Precis som Petrus.

Tidigare publicerad i Norra Halland, Skärtorsdag 2018.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.