Till innehåll på sidan
mittlivsomprast

Att se på varandra med Guds blick

Krönika i Norra Halland 20200605


Jag sitter i soffan med datorn i knät. Arbetsdagen har gått över i sen kväll men jag har kvar att formulera mig till en predikan. Den ska handla om Heliga trefaldighets dag. Ni vet det där som prästen brukar säga: ”I Fadrens och Sonens och den helige Andes namn.” En treenig Gud som visat sina olika personligheter för oss. Det ska vi fira på söndag. I bakgrunden står tv:n på. Nyhetssändningen visar bilder på protester. I stad efter stad samlas människor. Fredligt i samförstånd. Med tårarna rinnande. Eller i våldsamma sammandrabbningar. Där vreden och förtvivlan tar plats. Protester mot hur svarta fortfarande behandlas i USA. Många år efter medborgarrättsrörelse och Martin Luther Kings ”I have a dream”, är segregation och rädsla för polisens godtyckliga ingripande påtaglig. Både kampen för allas rättigheter och rädslan är på allvar. George Floyd är ett förtvivlans exempel på det. Hans sista ord, ”I can’t breathe!” skanderas av massorna. Black Lives Matter. 

Hur ska man kunna skriva något om Gud en sådan dag? Också mina ögon fylls av förtvivlans tårar. Hur lågt kan vi människor sjunka? Hur svårt ska det vara att förstå något så enkelt som varje människas lika värde? Hur svårt ska det vara att få samma fri- och rättigheter för alla? För det här gäller oss alla. Ingen är fri – förrän alla är fria.

Tänk om vi kunde se varandra med Guds blick? Gud som skapare, som skapat varje människa till sin avbild. Då blir varje människa också helig och hennes värde okränkbart. Tänk om vi kunde se varandra med Jesu blick? Jesus som mötte varje människa på samma sätt och som hade en särskild förmåga att se utanförskap och bjuda in i gemenskapen. Han som talade om upprättelse för den förtryckte och syn för de blinda. Blinda för världens orättvisor tänker jag. För det är lätt att bli. Att tänka att om det inte angår mig så är det kanske inte så farligt. Men om vi ser på världen och människorna så som Jesus gjorde blir det omöjligt. Och så kommer Anden som fyller människan med mod och sanning. 

Tänk om vi kunde se varandra med Guds blick. Då räknas varje liv. Det är något att drömma om. Att skapa tillsammans. NU.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.