Till innehåll på sidan
mittlivsomprast

Hemma

Hemma! 

Kanske är hemma ett av de vackraste orden. Tänk så många vackra meningar men kan säga….
Välkommen hem! 
Kom hem till mig! 
Jag är hemma! 
Eller ännu bättre: jag är hemma,älskling!
Känn dig som hemma! 

Hemma – det är min plats på jorden. Där jag kan skapa en trygg plats. En plats att vila på, en plats att vara på, en plats att vara som man ÄR på! Där man kan sparka av sig skorna, släppa ut magen och dra ner med mungiporna. Om du sett lite gladare ut än du egentligen orkar med därute i livet.

Tänk att ha ett hem att komma till!
Det har inte alla!
Och tänk glädjen i att få öppna det för andra?! 
Det gör inte alla!

I veckan som gick hade vi en student i huset. Det var mycket att fixa och tänka på innan för morsan dvs jag. Det skulle va tårtor och städning och bestick och stolar som räckte till alla. Nystruket vit klänning och glada plakat!
Ett par dagar innan det stora kalaset kommer min dotter hem- själva studenten alltså- och berättar att det sk avlopp ett kalas till på dagen! Före det stora kalaset då fastrar och mostrar och hela konkarongen ska komma. Hon har bjudit hem hela klassen på en sån där trevlig studentfrukost. Utan att fråga. Ja förresten rätt många från parallellklassen också!

Även om jag tänker på mig själv som en gästfri människa måste jag nu ändå fråga om det inte hade varit en god idé att kolla med den ömma modern först? Men då förklarar dottern att det funnits en Anna frukost. Dit inte alla var bjudna. Motiveringen var att ”det är bättre om alla firar med sina egna vänner”. Men då sa dottern: alla har inte så många vänner. Och några hade kanske inte haft någonstans att vara. Jag vill bjuda där alla för vara med! Och självklart var dom välkomna till oss. Alla.
Alla kom också mycket riktigt! Hela trädgården var full redan kl 0630 på studentdagen! Det var vita mössor och svenska flaggan! Det var baguetter och bubblor i glasen! Det var flaggor från Serbien och Kurdistan. Från Irak och Danmark. Slöjor under mössan och hård hiphop i högtalarna- men på låg volym för att inte störa grannarna. Jag stod bakom gardinen i köket och såg dem. Kände hur jag blev alldeles tårögd av glädje. Över att ha ett hem att bjuda in till. Över en klok dotter som vet mycket och generositet och gemenskap. Det kan ha varit historiens mest städade champagnefrukost. Alla tackade artigt ”för vi fick komma till er”.

Det ligger en stor glädje i att få bjuda hem. Men och i att få bli hembjuden. Kanske har du ett hem du längtar till? Det kan vara ett hem som inte längre går att åka till. för mig är det minfartygs blå kök. Där det alltid luktade stekt fisk. Och kaffe. Och där det fanns en stol stående vid dörren. Att sitta på för den som kommit objuden men som ändå var mycket välkommen!

Idag på nationaldagen firar vi också vårt gemensamma hem. Vårt land. Det handlar också om en trygg plats att leva på. Att känna igen sig. Att trivas. Att skapa en framtid tillsammans. Tidigare idag satt jag vid havet. Då körde två stora stridflyg nära över oss! Någon tänkte nog ”jaha, en grej för nationaldagen ”. Någon annan tänkte nog ”oj, vad dom brötar!” . Men ingen där på stranden kastade sig ner i en bergsskreva i dödsskräck och i rädsla för liv och hälsa. När ljudet dig bort lägrade sig åter tystnaden. Och den oändliga tacksamheten över att leva i ett land i fred. Också till detta vårt hem- vårt land- får vi öppna dörrarna och bjuda in fler. Den som också behöver få leva o frihet och fred.

Men jag vill också påminna om att vi har ett hem till. Vi är alla hemma och välkomna hos Gud.

En gång i evigheten. Men också hemma i gudsriket, hemlandet som finns här och nu.

Där kärlek och fred och medmänsklighet råder! Där människor för vara som dom är! Där du får släppa ner axlarna och släppa ut håret! Där man vet att man är älskad som man är. För ATT man är. Landet där frid, förlåtelse, tro hopp o kärlek råder. Där är guds rike. Och där är vi hemma.

Jag har funderat på vad man ska säga till varandra på nationaldagen? Facebook visar upp en viss spretighet! Är det ”Grattis Sverige ” eller är det ”Glad Nationaldag ”?

jag skulle vilja säga grattis till oss.

Grattis till dig som har så många hem att komma till!

Ditt eget! Andras! Vårt hemland Sverige! Vårt gemensamma hem i guds rike!

Välkommen säger jag också att kliva över tröskeln.

Att komma hem. Att dela gemenskapen tryggheten och värmen. Välkommen hem till mig för den som behöver en extra vän!

Välkommen till Sverige! Hem till mitt land o min stad för den som behöver ett tryggt land, ett nytt land!

Välkommen till gudsriket här på jorden! Det fantastiska landet där alla är välkomna. Det fantastiska landet som blir större mer inkluderande och mer fyllt av kärlek ju fler som går med – och som tillsammans fortsätter breda ut kärlekens och fredens rike här på jorden!
Välkommen hit!
Välkommen hem!

Katarina

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.