Till innehåll på sidan

År: 2012

  • Gunnel Axelsson Nycander

    Att föda jordens befolkning på ett ekologiskt hållbart sätt – utmaningar och möjligheter

    När Naturskyddsföreningen bjuder in till konferensen Jorden vi äter, för att presentera årsboken 2013, med samma titel, är det snabba kast mellan förtvivlan och hopp. Första talaren, Ada Ignaciuk från OECD presenterar resultatet av en studie av miljösituationen fram till 2050. Den visar tydligt hur en rad olika miljöproblem, inte bara klimatutsläppen, går åt helt…

    Läs mer


  • Jacob Risberg

    Brännande frågor vid klimattoppmötet del 3

    Så här dagen efter sista dagen vid klimattoppmötet i Qatar pågår fortfarande förhandlingarna. Eftersom det finns en överhängande risk att förhandlingarna kraschar idag tänkte jag försöka hinna förklara den fråga som dessa förhandlingar egentligen borde handla om. Och om man hade tagit denna fråga på allvar redan på 1970-talet när forskarna insåg allvaret i det…

    Läs mer


  • Jacob Risberg

    Brännande frågor vid klimattoppmötet del 2

    Den absolut största frågan i årets klimattoppmöte är inte utsläppsminskningar utan snarare klimatfinansiering. Vid COP15 i Köpenhamn för tre år sedan utlovade ”industriländerna” sammanlagt 30 miljarder USD på tre år i så kallade snabbstartsfinansiering. Den snabbstartsperioden går nu mot sitt slut och frågan är hur finansieringen ser ut framöver. Vid samma möte, i Köpenhamn, utlovade…

    Läs mer


  • Jacob Risberg

    Brännande frågor vid klimattoppmötet del 1

    Klimattoppmötet COP18 i Qatar har pågått i drygt en vecka och väldigt mycket återstår att lösa innan det är tänkt att sluta på fredag. Jag ska försöka redovisa de tre-fyra viktigaste under de kommande dagarna. Förutom diskussioner om klimatfinansiering och ökade ambitioner av utsläppsminskningar så är den mest brännande frågan på dagordningen något som kallas…

    Läs mer


  • svksod

    Why poverty – Hiv både en orsak och en följd av fattigdom

    Samtidigt som frågan Why Poverty aktualiseras runt om i världen sätts idag 1 december på Internationella Världsaidsdagen särskilt fokus på kampen mot aids. Tänk dig att du lever med en livshotande sjukdom utan att våga berätta om det för någon, i rädsla att aldrig mer bli älskad eller berörd. Att bli utestängd från din familj…

    Läs mer


  • Peter Svensson

    Vad är fattigdom?

    Under veckan ställer sig dokumentärsfilmssatsningen whypoverty? frågan varför fattigdom. Jag anlände till Kapstaden, Sydafrika för första gången 2007 och arbetade då i Liberia. Rikedomen slog emot mig, alla affärer, restauranger och fullständiga byggnader och farbara vägar. När jag vandrade runt så såg jag något som i min hjärna registrerades som ”psykiskt sjuka” eller personer med grava…

    Läs mer


  • Gunnel Axelsson Nycander

    Land rush – en ojämn kamp om marken

    Kvällens Why Poverty-film Land Rush handlar om de markkonflikter som kan uppstå när intresset för att investera i Afrikas jordbruk ökar. En fullsatt förhandsvisning på Filmstaden i Stockholm i går kväll och ett efterföljande panelsamtal visade tydligt hur viktiga, och samtidigt komplexa, de här frågorna är. Filmen visar vad som kan hända i mötet mellan parter…

    Läs mer


  • Sofia Svarfvar

    Varför fattigdom – Why Poverty

    I söndags sändes första dokumentären i det globala dokumentärfilmsprojektet WhyPoverty på svt. Under hela veckan kan vi vara med och ställa den svåra frågan – varför fattigdom? Vi fick se och beröras av att barn och mödrar dör under förlossning. Det var tuffa bilder som visades. Ibland behövs starka bilder och berättelser för att förstå och…

    Läs mer


  • Gunnel Axelsson Nycander

    Sociala trygghetssystem – mycket händer internationellt, men vad vill regeringen?

    Under de senaste månaderna har det tagits flera viktiga steg för att det internationella givarsamfundet på allvar kommer att stödja uppbyggnaden av sociala trygghetssystem i utvecklingsländer. I april antog Världsbanken en ambitiös strategi för hur man vill öka stödet till att utveckla sociala trygghetssystem. I juni antog ILO en rekommendation om hur grundläggande sociala trygghetssystem…

    Läs mer


  • Henrik Fröjmark

    Mors lilla Olle är fortfarande ofta en utnyttjad migrantarbetare

    Idag släpper Swedwatch och Svenska kyrkan släpper också i år en rapport som granskar bärbranschen. Det är den tredje rapporten i serien.  Vi kommer fortsätta följa frågan tills branschen kommit till rätta med de problem som årligen dyker upp i våra svenska skogar. Även i år handlar det om bärplockare som lurats hit av olika mellanhänder med löften om…

    Läs mer