I Haiti arbetar Svenska kyrkans lokala partners med full kraft för att bistå de människor som drabbats av orkanen Matthew. Inom kort skickar Svenska kyrkan en av sina experter inom psykosocialt stöd för att bistå i utvecklingen av den humanitära responsen i att inkludera människors psykosociala behov och stödja människornas möjlighet att finna kraft, mitt i katastrofens efterdyningar.
I humanitära insatser, i samband med att en naturkatastrof inträffar, är det lika viktigt att se till människors psykosociala behov som de fysiska och materiella behoven. Mental ohälsa minskar ofta möjligheten att ta hand om sig själv och sina närstående. Att dela ut mat och vatten, bistå med tak över huvudet och kläder blir ofta den omedelbara assistansen. Men även de psykosociala effekterna är ofta akuta i ett första skede, men kan även ha långtgående negativa effekter på utveckling och stabilitet inom det drabbade landet.
Inte på lika stort allvar
År 2015 upplevde världen 50 väpnade konflikter, det högsta antalet på 24 år. Likaså har civila dödsoffer ökat sedan kalla krigets slut. I takt med att världen upplever en ökning av kriser så ökar de humanitära behoven. Och trots att de psykososociala behoven, på samma sätt som de synbara fysiska och materiella, är större i länder med utbredd fattigdom, tas de ofta inte alls på lika stort allvar.
Olika sårbarhet och motståndskraft i katastrofer är inte bara kopplat till geografi, det handlar också om samhällen, individer, skilda förutsättningar och levnadsvillkor. Vi vet att utsatta människor med dålig standard på boende, och människor som möter diskriminering i samhället, är extra utsatta vid naturkatastrofer och väpnade konflikter. När människor tvingas lämna sina hem och fly så är det ofta kvinnor tillsammans med barn och personer med funktionshinder som är extra sårbara.
Inneboende motståndskraft
Inter-Agency Standing Committee Reference Group on Mental Health and Psychosocial Support in Emergency Settings, som Svenska kyrkan ingår i, arbetar för att mental och psykosocial hälsa ska integreras i alla humanitära insatser. Det betyder att alla människor ska ha tillgång till psykosocialt stöd för att kunna återhämta sig och återgå till en fungerande vardag, med utgångspunkt i människors inneboende motståndskraft och kapacitet att läka och stödja varandra inom ett samhälle. Socialt stöd med meningsfulla aktiviteter för alla och där människor med sårbara livsvillkor deltar, är avgörande för individers välmående. Liksom att förebygga konflikter i samhället.
Studier visar att det finns en starkare koppling mellan effekter på människors psykiska mående utifrån graden av stöd från familj och samhälle, snarare än hur pass hårt drabbade de blivit i samband med en katastrof. Genom att integrera ett psykosocialt förhållningssätt i program med fokus på mödravård, utbildning och säkerhet/skydd så skapas mer hållbar förändring som bygger på befintliga resurser på individ och samhällelig nivå samt bidrar till ökat hopp och känsla av värdighet hos människorna.
Läs mer om Svenska kyrkans stöd till Haiti >>
Läs mer om Svenska kyrkans arbete med ett psykosocialt förhållningssätt inom humanitärt arbete >>
Följ oss på Instagram, Facebook och Twitter
Lämna ett svar