-
Unga irakier kräver förändring
– Räck upp handen, du som känner dig trygg här i Irak, uppmanar fader Daniel konferensdeltagarna i rummet. Jag tittar mig omkring och ser att ingen har räckt upp sin hand. – Vi lever alla under hot, fortsätter han. Det är dags att människor i Irak slutar anklaga varandra, det behöver skapas förutsättningar för försoningsprocesser.…
-
Ojämlikhet, Nobelpris och människors värdighet
De stora rapporterna har duggat tätt den senaste veckan. Den 10 december publicerade OECD sin årliga stora rapport om utvecklingsbistånd, Development Co-operation Report 2019. Årets rubrik A Fairer, Greener, Safer Tomorrow signalerar ett välkommet fokus på hur arbetet för jämställdhet och hållbar utveckling behöver stärkas i det globala biståndet. Den data som rapporten presenterar fördjupar…
-
Kyrkan på de mest utsattas sida
Vi har nu avslutat första veckan av klimatmötet. Tyvärr så ser vi inte tillräckligt mycket resultat från förhandlingarna. Det har varit en lång vecka med mycket fokus på finansiering. Önskar att jag kunde dela att Sverige och EU gör tillräckligt och även mer, men så tycks inte vara fallet. Vi som blivit rika på att…
-
Daw Aung San Suu Kyi, fredspristagerskan som försvarar folkmord
Daw Aung San Suu Kyi, som idag är Myanmars mäktigaste politiker, var tidigare ledare för den demokratiska oppositionens fredliga kamp mot en blodig militärdiktatur. Daw Aung San Suu Kyi tvingades i husarrest i över femton år, och hennes värdiga och uthålligt fredliga motstånd mot militärens övergrepp gjorde henne känd som en ickevåldsledare i samma anda…
-
Tiden knapp i instabilt Libanon
Efter tretton dagars protester avgick premiärminister Saad Hariris regering den 29 oktober. ”Ingen är större än nationen”, sa Hariri då han upprepade de ord som hans bortgångne far, före detta premiärministern Rafik Hariri, tidigare uttalat. Den stora utmaningen för Libanons ledare är nu att bygga ett nytt socialt kontrakt med sin befolkning och att genomföra…
-
Act Svenska kyrkan uttrycker stöd för hotad luthersk präst i Guatemala
Den som talar är José Pilar Álvarez, präst i Guatemalas lutherska kyrka Iglesia Luterana Guatemalteca (ILUGUA) som mordhotats för sitt arbete för miljön och de mänskliga rättigheterna. Människorättsförsvarare i Guatemala hotas och förföljs, och när kyrkoledare och församlingsmedlemmar engagerar sig riskerar de också att utsättas. I september mördades Diana Isabel Hernández Juárez, som misstänks vara…
-
Libanon enas i protesterna mot maktmissbruk
I ett av världens mest ojämlika länder, med en av världens högsta statsskulder, är arbetslösheten hög och elektricitet-och vattenförsörjningen bristfällig. God utbildning och sjukvård är tillgänglig endast för dem med ekonomiska resurser. Under lång tid har Libanon präglats av enorma klasskillnader och bristande samhällsservice Den ekonomiska situationen är katastrofal och i början av september meddelade…
-
Internationellt klimatstöd och mänskliga rättigheter
”Klimatförändringarna är i grunden en fråga om global rättvisa. Klimatkrisen bör hanteras som en del av mänsklighetens dubbla utmaning – att hejda klimatförändringarna samtidigt som miljarder människor får livs- och utvecklingsmöjligheter, bort från fattigdom och förtryck.” Så skriver Svenska kyrkans biskopar i sitt biskopsbrev om klimatet.” De mänskliga rättigheterna är sedan lång tid tillbaka en…