Till innehåll på sidan

År: 2020

  • Henrik Fröjmark

    Världen står inför vår tids största humanitära kris – just därför är det dags att tänka om

    Vissa siffror får en att stanna upp och vackla till. Som att var tionde minut dör ett barn under 5 år i Jemen av orsaker som är helt och hållet möjliga att förhindra, som till exempel svält. Det betyder ett barn precis när du började läsa den här texten, och ett barn till precis när…

    Läs mer


  • Social trygghet för alla stärker samhällskontraktet
    Gunnel Axelsson Nycander

    Social trygghet för alla stärker samhällskontraktet

    Ett samhällskontrakt innebär att människor är beredda att betala skatt som gör skola, vård och ekonomisk trygghet möjlig – och att de i utbyte faktiskt får denna samhällsservice. Det förutsätter att människor litar tillräckligt mycket på varandra, och att de litar tillräckligt mycket på samhället. Men i många utvecklingsländer är denna grundläggande tillit svag. Hur…

    Läs mer


  • Livsviktig vård i konfliktfylld miljö
    Johanna Wassholm

    Livsviktig vård i konfliktfylld miljö

    Augusta Victoria-sjukhuset, som drivs av Lutherska världsförbundet, etablerades 1948 och har sedan dess erbjudit högklassig hälso- och sjukvård. Under de senaste 20 åren har sjukhuset utvecklats till Palestinas ledande vårdinstans för cancervård. Man genomför operationer, benmärgstransplantation och strålnings- och cytostatikabehandling som i flera fall inte finns tillgänglig någon annanstans på Västbanken eller i Gaza. Sjukhuset…

    Läs mer


  • Är tabut kring basinkomst på väg bort?
    Gunnel Axelsson Nycander

    Är tabut kring basinkomst på väg bort?

    Det svenska tabut kring att diskutera basinkomst kan vara på väg att försvagas. Åtminstone som ett av flera verktyg för att bygga social trygghet i länder där det saknas nästan helt. Basinkomst, eller medborgarlön som det ibland kallas, är en icke-fråga i svensk politik. Politiker som visar aktivt intresse för frågan blir ofta marginaliserade i…

    Läs mer


  • Basinkomst på ingång i Sydafrika?
    Gunnel Axelsson Nycander

    Basinkomst på ingång i Sydafrika?

    Redan 2002 föreslog en statlig utredning att en allmän basinkomst, basic income grant, skulle införas i Sydafrika. Basinkomst innebär att alla invånare i ett land regelbundet får en summa pengar från myndigheterna, utan motprestation. En rad folkrörelser, däribland flera trosbaserade organisationer och nätverk, har bedrivit en kampanj för förslaget, och det diskuteras sedan flera år…

    Läs mer


  • Susanna Henriksén

    Etiopien – EU och Afrikanska Unionen behöver nu agera kraftfullt

    Konflikten mellan Tigray People’s Liberation Front (TPLF) och den nationella regeringen i Etiopien har under lång tid eskalerat och i september förklarade det regionala styret i Tigray att de inte längre godkände regeringen i Addis Abeba. I november utbröt till sist väpnad konflikt, en konflikt som ser ut att förvärras dag för dag. Tigray är…

    Läs mer


  • Aron Lindblom
    Aron Lindblom

    Myanmar har röstat men demokratiska utmaningar återstår

    Myanmar har gått till val utan större överraskningar. Det regerande partiet Nationella demokratiförbundet (NLD) behåller och stärker sin makt på bekostnad av de mindre etniska partierna. Vi gläds åt att det är andra gången som Myanmars medborgare har fått rösta men noterar också att valet inte var helt fritt och att landet står inför flera…

    Läs mer


  • Act Svenska kyrkans önskelista till Biden och Harris
    Stefan Håkansson

    Act Svenska kyrkans önskelista till Biden och Harris

    Det är ingen överdrift att säga att en hel värld har haft ögonen på USA och gångna veckans presidentval. Och sällan har ett amerikanskt presidentval haft så stor potentiell inverkan på internationell politik och globala frågor som valet mellan aktivt anti-internationalistiska Donald Trump och den lika tydligt internationellt engagerade Joe Biden. När resultatet att Biden…

    Läs mer


  • Allt är under kontroll
    Anna-Maria Sandström

    Allt är under kontroll

    Den som säger att ”allt är under kontroll” inför det stundande valet den 8 november 2020 är statskansler Aung San Suu Kyi, mottagare av Nobels fredspris 1991. Valet är ett viktigt steg i Myanmars demokratiska utveckling bort från den militärdiktatur som höll landet i ett fast grepp mellan 1962-2011. Oppositionen är svag och splittrad i…

    Läs mer


  • Susanna Henriksén

    Välkommen satsning på SRHR

    Regeringen anslår ytterligare 140 miljoner för att stärka SRHR på den afrikanska kontinenten –extramedel som tillförs som ett led i arbetet med att motverka pandemins effekter inom detta område. Act Svenska kyrkan välkomnar detta – i tider när många givare minskar sitt bistånd till #SRHR visar Sverige att man gör allvar av den feministiska utrikespolitiken.Vi…

    Läs mer